Novo ruho za “Bubamaru” i “Plavi čuperak”

Miloš Vasiljević
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Vrtići “Bubamara” i “Plavi čuperak”, koji vape za obnovom, uskoro će dobiti novo ruho na radost djece, njihovih roditelja, ali i vaspitača.

Višedecenijskom čekanju da bude postavljena nova stolarija i fasada je odzvonilo, a osim što će zahvaljujući ovim radovima obdaništima biti vraćen stari sjaj, energetska efikasnost donijeće i znatne uštede.

Obnova je obradovala i direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Petra Jokanovića, koji je istakao za “Glas Srpske” da u vrtiću “Bubamara”, koji se nalazi u naselju Obilićevo, radovi uveliko traju. Istakao je da je sanacija jednog od najstarijih vrtića bila neophodna. S toga, vrijedni majstori iskoristili su lijepo vrijeme kako bi sve što prije dobilo obrise modernog. Nakon uređenja “Bubamare” počinje obnova “Plavog čuperka”.

- Kada je riječ o vrtiću “Bubamara” pristupili smo projektnoj izradi energetske efikasnosti, koja podrazumijeva zamjenu stolarije i postavljanje fasade. Riječ je o jednom od najstarijih vrtića u okviru našeg centra.

Uskoro, kada završimo stolariju, uradićemo i fasadu što će dati novi izgled kompletnom objektu - kazao je Jokanović.

Prema njegovim riječima, novac za ove investicije obezbijeđen je iz gradske kase još prošle godine.

- Novac je doznačen Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u svrhu redovnog funkcionisanja i održavanja, a namijenjen je za rekonstrukciju ova dva objekta, “Bubamaru” i “Plavi čuperak” - rekao je Jokanović, dodajući da ima potpuno razumijevanje za roditelje čija djeca još nisu došla na red da se upišu u Centar.

Radost ne kriju ni roditelji koji će sada sa manje brige slati mališane u vrtić. Kažu da je sanacija objekta bila neophodna jer je stolarija bila veoma loša, a novo ruho vrtića doprinijeće znatno kvalitetnijem boravku djece u objektu.

- Trebalo bi urediti i dvorište koje zaista izgleda ružno, nije primjereno dječijoj igri jer trave praktično da i nema. Osim toga, rekviziti za igru su dotrajali, pogotovo veliki tobogan u središtu dvorišta - rekla je majka A. J. čija kćerka već dvije godine pohađa ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu.

I roditelji djece u vrtiću “Plavi čuperak” raduju se obnovi objekta u naselju Borik.

- Vrtić u koji ide naš dječak, mislim da je uz “Ježevu kućicu” jedan od najstarijih u gradu, a upoznati smo da će se uskoro biti sanacija. Dobro je da se obnavlja jer se na taj način vodi briga o mališanima. Zadovoljni su kako se vaspitači ophode prema djeci, a ne sumnjamo da će nakon novog izgleda imati bolje uslove - kazala je Milica K.  za “Glas Srpske” čiji sin ide u ovaj vrtić gotovo tri godine.

Kolektivni odmor

Petar Jokanović je naglasio da ostaju pri odluci da kolektivni godišnji odmor bude od 15. do 26. jula.

- Najveća fama se podigla na društvenim mrežama. Ono ne ide na štetu roditelja, naprotiv, činimo im veliku uslugu, jer to je rješenje koje podržavaju svi vrtići iz cijele Republike Srpske i regiona. Većina je za ovu opciju, jer se niko od roditelja nije nama obratio da im ovo ne odgovara - istakao je Jokanović.

Cijene

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da neće biti povećanja cijena boravka mališana u javnim predškolskim ustanovama.

- Roditelji djece koja borave u javnim predškolskim ustanovama ne bi trebalo da brinu, jer je za gradsku administraciju neprihvatljivo povećanje cijene koju plaćaju za uslugu boravka i ona ostaje 165 KM - rekao je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana