Novo povećanje subvencija do kraja godine, poznat iznos

Katarina Šaponja
Novo povećanje subvencija do kraja godine, poznat iznos

Na radost brojnih roditelja čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove od decembra će uslijediti novo povećanje subvencija, a potom i potpuno izjednačavanje cijena javnih i privatnih vrtića.

Ovo je poručio gradonačelnik Draško Stanivuković, prilikom dodjele rješenja o povećanju subvencija za privatne vrtiće, za koje, kako je kazao, grad izdvaja pet miliona maraka.

- Veliki dan za roditelje, naše porodice, a samim tim veličanstven dan za našu Banjaluku. Krenuli smo od nule, odnosno uveli smo subvencije za privatne vrtiće, koje ranije nisu postojale. Počeli smo od 60 KM, julsku smo podigli na 100, a već od avgusta subvencija za vrtiće iznosiće 150 maraka - istakao je Stanivuković.

Ukoliko dvoje djece pohađa vrtić, kako navodi, subvencija će iznositi 350 KM, što znači da će jedna porodica dobiti 4.200 KM podrške od grada.

- Već od decembra subvencije ćemo povećati na 220 KM, nakon čega ćemo u potpunosti izjednačiti cijene - rekao je Stanivuković.

Kako je istakao gradonačelnik, osim povećanih subvencija, Banjaluka je i prvi grad koji je uveo “kartice za zdravo djetinjstvo” uz koje će roditelji moći ostvariti značajne popuste u kupovini.

- Već je veliki broj roditelja predao zahtjeve za izdavanje ovih kartica, uz koje će na primjer moći kolica umjesto 1.000 KM platiti 700 KM, sjedalicu za automobil umjesto 400 KM - 250 KM, ali i ostvariti popuste na pelene, hranu i sve druge bebi i dječije proizvode - pojasnio je Stanivuković.

Dodao je da će ove kartice moći dobiti i samohrani roditelji, kao i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju.

- Kartice će naši roditelji moći koristiti u 25 prodajnih objekata na području grada, što je tek početak, jer očekujemo da će nam se pridružiti još privrednih subjekata - rekao je Stanivuković, koji je najavio da će prve kartice već biti uručene za petnaestak dana.

Mnogobrojni roditelji koji su prisustvovali ceremoniji dodjele rješenja nisu krili zadovoljstvo. Marija Perović, majka dvije djevojčice, ističe da je, s obzirom na sveopštu skupoću, svaka ušteda važna.

- Kao roditelj male djece svakodnevno se suočavam sa velikim troškovima, a cijene dječijih potrepština ne prestaju da rastu. Ova podrška će nam pomoći da lakše podnesemo povećane cijene u vrtićima - kazala je Perovićeva.

Prijava

Kako ističu iz Gradske uprave, da bi dobili “kartice za zdravo djetinjstvo”, roditelji djece uzrasta do sedam godina, kao i trudnice, treba da ispune zahtjev za izdavanje kartice i predaju ga u Gradsku upravu u kancelarije Odjeljenja za društvene djelatnosti, broj 23 i 24 od 8.30 do 15 časova.

- Zahtjev se može uzeti ispred prijemne kancelarije, a porodica podnosi jedan zahtjev, bez obzira na broj djece, te je potrebno još priložiti uvjerenje o prebivalištu, ukoliko dijete ne ide u vrtić - naveli su iz grada.

Pojašnjavaju da roditelji korisnici usluga JU “Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje” Banjaluka i subvencija grada Banjaluka za privatne predškolske ustanove ne dostavljaju uvjerenja o prebivalištu, već samo zahtjev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana