Novim mostom iz Česme do centra

Vesna Popović
Novim mostom iz Česme do centra

Banjaluka - Novoizgrađeni most u naselju Česma preko rijeke Vrbanje pušten je u upotrebu, a mještanima ovog naselja omogućena je bolja saobraćajna povezanost sa ostatkom grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić i direktor preduzeća "Prijedorputevi" Radenko Crnogorac u petak su svečano pustili u funkciju novi most, u koji je uloženo oko 1,8 miliona maraka. Radojičić je među prvima sa grupom mještana prešao s jedne strane obale na drugu.

Podsjetio je da je grad u saradnji sa Vladom RS učestvovao u pripremi i realizaciji ovog projekta.

- Cilj nam je bio da stanovnicima naselja Česma i svim ostalim građanima do Nove godine most bude stavljen na raspolaganje i u tome smo uspjeli - rekao je Radojičić.

Napomenuo je da je izgradnjom ovog mosta riješen jedan od većih komunalnih problema u gradu.

- Mještani Česme neće morati više autobusima dolaziti do starog mosta pa presjedati u drugi. Brže i lakše će dolaziti do škole ili posla - kazao je Radojičić i dodao da je izgradnja mosta trajala nešto više od godine.

Rekao je da je sa izvođačem radova, preduzećem "Prijedorputevi", razgovarao i u vezi sa procedurom uklanjanja starog mosta koji se nalazi odmah pored novoizgrađenog.

- Moramo vidjeti koji će biti modaliteti finansiranja, ali u svakom slučaju, on treba da bude uklonjen. Ukoliko je tehnički upotrebljiv, može se premjestiti na neku drugu lokaciju, a koja će to biti, to je već drugo pitanje - naveo je Radojičić.

Crnogorac je rekao da je dužina novoizgrađenog mosta 85 metara, širina saobraćajnica je šest metara, a trotoara 2,2 metra.

- Saobraćajne karakteristike govore da će se ovaj most koristiti nekoliko idućih decenija - kazao je Crnogorac.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević je rekao da će ovaj most povezati Česmu sa ostatkom grada.

- Nakon poplava 2014. godine ovo naselje je praktično bilo odsječeno od ostatka grada i sada konačno možemo malo odahnuti. Ipak, mjesna zajednica ostaje pri stavu da je potreban i most preko rijeke Vrbas kod "Vitaminke". To je jedino pravo rješenje, ali u ovom trenutku realnost je takva da je novca bilo samo za most preko Vrbanje. Nadam se da će grad u budućnosti raditi na realizaciji tog projekta - kazao je Maličević.

Mještanin Česme Slavko Janković je rekao da novi most puno znači mještanima ovog naselja.

- Od poplava imamo puno problema. Da bismo došli do centra grada morali smo voziti i do 15 kilometara okolo. To sada više neće biti tako, a do centra grada ćemo dolaziti za upola manje vremena - kazao je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana