Novi udar na krvopije

Sara Bojanić
Novi udar na krvopije

Dolaskom ljeta i visokih temperatura Banjalučanima muke zadaju komarci, a velika akcija uništavanja ovih krvopija tek slijedi.

Rekao je ovo direktor preduzeća koje je zaduženo za dezinsekciju grada “Eko-bel” Vladimir Šušnjar. Veću akciju zaprašivanja larvi radnici ove firme imaće u narednih nekoliko dana.

- Prema našim ispitivanjima, ovog proljeća malo je komaraca, čak i na vlažnim mjestima, gdje se oni obično razvijaju - kazao je Šušnjar.

Krajem juna izvršen je prvi tretman zaprašivanja odraslih formi komaraca.

- Tokom proljeća vršili smo tretmane zaprašivanja nad larvama. U proteklom periodu imali smo par kišnih dana koji su doprinijeli da se larve pojave na mjestima gdje su dominantne vode, tako da ćemo izvršiti još najmanje jedno zaprašivanje na nivou grada, a po potrebi i u okolini, gdje utvrdimo da je potrebno - pojasnio je Šušnjar.

Prema njegovim riječima, tigrastih komaraca, koji na ljude mogu da prenesu opasne bolesti, kao što su groznica “zapadnog Nila”, denga i zika virus, trenutno nema.

- Prošle godine smo učestvovali u međunarodnom projektu gdje smo utvrđivali postojanje vrste komaraca koje prenose pomenute bolesti. Uzorak je uzet u pet opština u Republici Srpskoj i utvrđeno je da ta opasnost ne postoji - kazao je Šušnjar.

Dodao je da bi ovakvo istraživanje trebalo sprovesti i ove godine, ali je za to potrebna podrška nadležnih institucija. Građanima i pčelarima savjetuje da se od ovih štetočina zaštite kada dođe do porasta temperatura.

- Stanovnicima preporučujem da stave mreže protiv komaraca na prozore i vrata. Napolju ne bi trebalo da zadržavaju vodu u posudama i saksijama. Mještanima iz prigradskih naselja i sa sela savjetujem da ne stvaraju manje lokve oko kuća, odnosno da ih isušuju. U ovim naseljima problem predstavljaju i kanali u kojima se zadržava voda. Pčelinja društva je potrebno prekriti najlonom, kartonom ili drugim priručnim sredstvima - rekao je Šušnjar.

Banjalučanka Ankica G. rekla je da ove godine ima manje problema sa komarcima nego lani.

- Situacija je mnogo bolja nego prošle godine, kada se od komaraca nije moglo živjeti. Nadležni treba da nastave sa praksom da na vrijeme budu zaprašena mjesta gdje se razmnožavaju komarci - kazala je ova Banjalučanka.

Krpelji

Prema riječima Vladimira Šušnjara, krpelji su veći epidemiološki problem za stanovništvo od komaraca.

- Do sada nismo imali slučaj da je neko obolio od bolesti koje izazivaju komarci, dok od bolesti koje prenose krpelji u RS godišnje oboli do 50 ljudi - poručio je Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana