Novi sjaj Kastela i Kamene kuće

Jasmina Perišić
Novi sjaj Kastela i Kamene kuće

Banjaluka - Gradonačelnik Slobodan Gavranović i ambasador Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark juče su, povodom 22. aprila, Dana grada, otvorili Kamenu kuću i ozvaničili završetak radova na obnovljenom dijelu tvrđave Kastel.

Tim povodom, u Kamenoj kući upriličena je izložba slika banjalučkih umjetnika Alojza Ćurića, Envera Štalje, Bekira Misirlića i Dušana Simića, čija su djela svojevremeno prvi put javno izlagana baš u tom prostoru.

- Obnovljene su cjeline devet i dva tvrđave Kastel u koje je uloženo 9,2 miliona KM. Evropska unija je za te projekte izdvojila sedam miliona KM a grad ostatak. Zato me posebno raduje što svečanosti prisustvuje ambasador EU u BiH Lars Gunar Vigemarka. Ovo je samo početak obnove kompletne tvrđave - rekao je Gavranović.

On je istakao da je za cjelokupnu restauraciju Kastela, potrebno još 20 miliona maraka.

- Nastojaćemo da obezbijedimo ta sredstva. Žao nam je što smo u nedostatku sredstava prekinuli radove kod kule koja je izgorjela. Najveći problem u daljoj restauraciji imaćemo sa kompleksom artiljerijske kasarne. Ona je predviđena za hotel malih gabarita, pa je teško isplativa u komercijalne svrhe, ali i za to ćemo naći rješenje. Zbog toga do sada nismo našli investitora koji bi obnovio taj kompleks -  kazao je Gavranović.

Dodao je da će Kastel biti snažan turistički potencijal u privrednom, turističkom, kulturnom i sportskom smislu, te da će se njegovo renoviranje nastaviti u serijama.

Ambasador EU Lars Gunar Vigemark, rekao je da obnova tvrđave predstavlja važan korak za cjelokupno istorijsko nasljeđe Banjaluke i regiona.

- Drago mi je da vidim krovove na ovim objektima. Evropska unija je mnogo uložila u ovu oblast u čitavoj BiH i nastavićemo to raditi i dalje. Nadam se da će Kastel biti korišćen i za neke nove perspektive a ne samo kao svjedočanstvo o bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu - rekao je Vigemark.

Još je dodao da će Evropska unija povodom 12. maja, Dana Evrope upriličiti koncert na obnovljenoj tvrđavi Kastel.

Izložba

Izložba slika "Na putevima modernizma" osmišljena je kako bi se ukazala pažnja na kulturnu baštinu grada.

- Ova izložba u budućnosti treba da bude dio fundusa Muzeja grada i da se nastani u Kamenoj kući, gdje su autori izložbe nekada prvi put izlagali svoja djela - rekla je direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana