Novi most u Srpskim toplicama koštaće 2,6 miliona KM

Ilijana Božić
Novi most u Srpskim toplicama koštaće 2,6 miliona KM

Banjaluka - Grad bi trebalo da dobije još jedan most preko Vrbasa, 220 metara uzvodno od postojećeg, jednosmjernog mosta u Srpskim toplicama, a iduće sedmice biće raspisan tender za izbor izvođača, što je jedan od prvih koraka za realizaciju ovog velikog projekta.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da će, ukoliko postupak javne nabavke prođe bez poteškoća, do kraja oktobra biti izabrana firma koja će obavljati ovaj posao.

- Izvođač će, bez obzira na kraj građevinske sezone, do kraja godine moći obaviti određene radove na terenu. Predviđeno je da novi most bude izgrađen za deset mjeseci - kazao je Sandić.

On je naglasio da će grad za ovaj most, koji je jedan od najvećih ovogodišnjih infrastrukturnih projekata, iz budžeta izdvojiti oko dva miliona KM, uz dodatnih 600.000 KM za gradnju pristupnih saobraćajnica.

- Novi most će ubrzati saobraćaj u ovom dijelu grada i što je najvažnije omogućiti prolaz teretnim vozilima što do sada nije bilo moguće s obzirom na to da je sadašnji most jednosmjeran sa ograničenom težinom - naglasio je Sandić.

Dodao je da će prema idejnom rješenju budući most u Toplicama imati raspon od 65 metara, a širinu 11 metara.  

- Pored dvije saobraćajne trake po tri i po metra, biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra. Ovaj most primarno će biti namijenjen za teretni saobraćaj, s obzirom na to da će preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu Istočnog tranzita - rekao je Sandić.

On je naglasio da je projektom  predviđeno da most bude građen  od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija.

- Na ovaj način gradnje projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište - kazao je Sandić.

Grad je sa predstavnicima Zavoda “Dr Miroslav Zotović” dogovorio da se sadašnji most, u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje, dodatno uredi i transformiše u pješački most, dok bi novi most služio za prelaz vozila.

Mještani

Predsjednik mjesne zajednice Karanovac Boško Vuksan kazao je da će novi most u Srpskim toplicama mnogo značiti za ovo naselje.

- Život naših mještana će biti olakšan, a oni jedva čekaju da krene gradnja. Ovo je veoma korisna investicija za kompletno naselje uzvodno od mosta u Srpskim toplicama - naglasio je Vuksan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana