Novi most u Česmi do zime

Danijela Stokanić
Novi most u Česmi do zime

Banjaluka - Izgradnja mosta preko rijeke Vrbanje, kod fabrike "Incel", na ulazu u naselje Česma, po svemu sudeći, mogla bi da počne najkasnije za 30 dana i radovi bi trebalo da budu završeni do zime.

Kako je objasnio gradonačelnik Slobodan Gavranović, početkom sedmice potpisan je ugovor o preuzimanju kredita od 2.464.200 KM sa Ministarstvom finansija RS.

- Sutra bi trebalo da imamo potpuno jasne odgovore, da bismo otpočeli proces javne nabavke i realizaciju tog projekta - rekao je juče Gavranović. Dodao je da su kandidujući pomenuti most još prošle godine u razgovoru sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bili dogovorili da će resorno ministarstvo obezbijediti dio sredstava za njegovu izgradnju, što je grad i prihvatio.

- Međutim, Vlada RS i Fond solidarnosti za obnovu Srpske su predložili da se projekat realizuje putem kredita, koji će grad preuzeti u cjelini. Mi smo bez razmišljanja odluku donijeli na nedavno održanoj Skupštini grada i ušli u taj aranžman - kazao je Gavranović.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević je istakao da je planirana izgradnja novog mosta sa dvije trake, pored starog mosta, koji je oštećen u prošlogodišnjim poplavama.

- Izgradnja mosta će u odnosu na trenutno stanje mnogo značiti za stanovnike ovog naselja. Međutim, i dalje je prioritet izgradnja mosta na rijeci Vrbas kod "Vitaminke", koji je trajno i pravo rješenje, jer je tu bliža saobraćajnica i više smo vezani sa tim dijelom grada - rekao je on. Dodao je da bi, kada je u pitanju most kod "Vitaminke", idućih dana trebalo premjeriti zemljište i parcele, da bi se znalo u kojem obimu bi trebalo da budu izuzete i koliko će to koštati.

Mještani naselja Česma nadaju se da će obećanje o izgradnji mosta kod "Vitaminke" biti ispoštovano.

- Most je žila kucavica Česme i veza sa ostatkom grada. Trenutno smo u jako lošoj situaciji, jer moramo da idemo i po deset kilometara okolo da bismo došli do grada - kazao je stanovnik ovog naselja Neven Aleksić. Dodao je da će izgradnja mosta kod "Incela" riješiti jedan od gorućih problema stanovnika ovog dijela naselja.

Njegova komšinica Mitra Marković je istakla da problem predstavlja i javni prevoz, jer autobus ne može doći u naselja, nego samo do mosta, gdje putnici moraju presjedati u drugi autobus.

- Najgore je za djecu i ljude koji putuju na posao, ovakav način saobraćanja autobusa traje skoro godinu, što je mnogima dosadilo - rekla je Markovićeva.

Ulica

Prema riječima Miladina Maličevića, uskoro bi trebalo da bude završeno i proširenje saobraćajnice u ulici Veljka Mlađenovića, koja je u neposrednoj blizini mosta kod "Incela", gdje se radi potporni zid na rijeci Vrbanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana