Novi kružni tok na Kočićevom vijencu spaja dva tranzita

Aleksandar Stojanović
Novi kružni tok na Kočićevom vijencu spaja dva tranzita

Banjaluka - Izgradnja desetog kružnog toka u posljednje tri godine na području grada počela je juče na ukrštanju Solunske, Kozarske i ulice Isaije Mitrovića na Kočićevom vijencu, nedaleko od sjedišta Policijske uprave Banjaluka.

Početku radova prisustvovao je gradonačelnik Igor Radojičić koji je rekao da je ova raskrsnica jedna od ključnih saobraćajnih tačaka u gradu, jer predstavlja spoj između istočnog i zapadnog tranzita.

- Ova raskrsnica je poveznica nekoliko važnih saobraćajnica, i to s jedne strane prema novom mostu u Obilićevu i spoju na istočni tranzit, a na drugoj strani prema zapadnom tranzitu i centru grada. Praktično, izgradnjom ovog kružnog toka biće zatvoren prsten istočnog i zapadnog tranzita - naglasio je Radojičić i dodao da je za ovaj projekat iz budžeta izdvojeno 369.000 KM.

On je uputio apel vozačima za strpljenje i razumijevanje s obzirom na to da će za vrijeme izvođenja radova biti i izmjena u režimu odvijanja saobraćaja.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kazao je da ono što izdvaja ovu od drugih kružnih raskrsnica u gradu jeste to da se ovdje radi o povezivanju dviju trokrakih raskrsnica koje su do sada funkcionisale zasebno.

- Ova raskrsnica neće biti u klasičnom obliku kruga, nego više elipse koja će povezati dvije raskrsnice. Zatražili smo od izvođača da radovi budu okončani i prije predviđenog roka. Takođe, nastojaćemo da bude što manje potpunih obustava i da se saobraćaj odvija i pored radova na ovom lokalitetu - rekao je Sandić.

On je naveo da je ova kružna raskrsnica trebalo da bude završena i prije puštanja u funkciju novog mosta koji povezuje Obilićevo i Kočićev vijenac, ali da su neuspješni tenderi prolongirali ovaj projekat.

Rok 90 dana

Izvođač radova je preduzeće “Kozaraputevi” koje ima rok od 90 dana da izgradi raskrsnicu. Iz ovog preduzeća su obećali da će nastojati da radove okončaju i prije ugovorenog roka.

- Trudićemo se da ne dolazi do većih zastoja u saobraćaju i da vozači i pješaci što prije dobiju modernu raskrsnicu - rekli su iz “Kozaraputeva”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana