Novi krov za najstariju gradsku školu: Najavljena sanacija u OŠ “Dositej Obradović”

 Jana Kezić
Novi krov za najstariju gradsku školu: Najavljena sanacija u OŠ “Dositej Obradović”

BANjALUKA - Gradska uprava i Ministarstvo inostranih poslova Republike Bugarske potpisali su sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava gradu od 66.500 KM koja će biti iskorišćena za sanaciju krova Osnovne škole “Dositej Obradović”, najstarije škole u Banjaluci.

Ovaj projekat grad je kandidovao na javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za bespovratna sredstva u rasponu od 50.000 KM do 100.000 KM uz učešće podnosioca projektnog prijedloga, koji je u septembru 2022. godine raspisala Ambasada Bugarske u BiH u saradnji sa Bugarskom razvojnom agencijom, čije je sprovođenje planirano za 2023. godinu.

- Prioritetna područja za realizaciju projekata su poboljšanje kvaliteta obrazovanja kroz unapređenje uslova vaspitno-obrazovnog procesa u školama i vrtićima i zaštita i promocija prava djeteta kroz obezbjeđenje zdrave životne sredine i pristupa kvalitetnim uslugama - saopštili su iz grada.

Gradska uprava konkurisala je sa projektnim prijedlogom “Rekonstrukcija krova na zgradi Osnovne škole 'Dositej Obradović' u Banjoj Luci” u vrijednosti od 95.000 KM, koji je prihvaćen i na osnovu čega je potpisan sporazum.

- Sanacija krova, prema sporazumu, počeće u maju 2023. godine. Predviđeni rok za završetak radova je šest mjeseci - pojasnili su iz grada.

Direktorica Osnovne škole “Dositej Obradović” Danijela Lolić kazala je za “Glas Srpske” da je ova ustanova najstarija škola u gradu, te da joj je veoma drago što će dobiti novo ruho. Pojasnila je da je pred njima sada sprovođenje javnih nabavki, nakon kojih će početi sanacija.

- U jednom dijelu škole krov prokišnjava. To smo privremeno sanirali, međutim, nije bilo dovoljno u slučaju obilnijih padavina - kazala je Lolićeva. Istakla je da su aplicirali prema gradu da im je potrebna sanacija krova.

- Veoma nam je drago što su sredstva odobrena, jer će to mnogo značiti našim učenicima i zaposlenima. Nakon sanacije uslovi za boravak i rad u školi će biti znatno poboljšani - rekla je Lolićeva.

Istakla je da je trenutno stanje u ostalim dijelovima škole, poput učionica i dvorane, zadovoljavajuće.

- U narednom periodu čeka nas još sanacija elektroinstalacija i podova - rekla je Lolićeva.

Nastavni proces

Direktorica Osnovne škole “Dositej Obradović” Danijela Lolić kazala je da u ovoj obrazovnoj ustanovi trenutno imaju 626 učenika.

- Prokišnjavanje krova nije uticalo na odvijanje nastavnog procesa, ali je zahtijevalo krečenje svake godine. Ako se nešto ne sanira na vrijeme, onda samo “vuče jedno drugo” i budu veća oštećenja - rekla je Lolićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana