Novi krov, stolarija i fasada za vrtić “Ježeva kućica”

Ilijana Božić
Novi krov, stolarija i fasada za vrtić “Ježeva kućica”

Banjaluka - Najstariji gradski vrtić “Ježeva kućica”, star 70 godina, uskoro će zablistati novim sjajem pošto je juče počela sanacija ovog kutka za mališane.

Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je da je bilo neophodno  renoviranje te da je to četvrto obdanište koje je u procesu rekonstrukcije.

- Glavni cilj je da u narednih nekoliko godina bude obezbijeđeno još 400 mjesta za mališane u okviru sistema Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Prošle sedmice smo započeli adaptaciju prostora na Starčevici za novi vrtić, a u toku je gradnja potpuno novih obdaništa u naseljima Lazarevo i Petrićevac - rekao je Radojičić.

Dodao je da će u obnovu “Ježeve kućice” biti uloženo 50.000 KM.

- Vrtić će dobiti novi krov, fasadu i izolaciju, a biće zamijenjena  i stolarija - rekao je Radojičić. 

Dodao je da je u planu i renoviranje drugog objekta koji se nalazi u krugu ovog zabavišta kako bi bili značajno prošireni smještajni kapaciteti.U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje kazali su da je “Ježeva kućica” izgrađena još 1949. godine.

- Ove jeseni biće obilježeno 70 godina postojanja ovog kutka za najmlađe. Obnova će trajati 60 dana i u tom periodu jaslička grupa, njih 18, biće smješteno u vrtiću “Bambi” u Ravnogorskoj ulici, a 30 djece uzrasta od tri do šest godina boraviće u obdaništu “Plavi čuperak” - istakli su u centru.

Grad i Razvojni program UN  (UNDP) finansiraće obnovu “Ježeve kućice”. Predstavnik UNDP-ja Siniša Rodić naglasio je da se rekonstrukcijom ovog vrtića nastavlja dobra i uspješna saradnja ove organizacije i grada.

- Projekti energetske efikasnosti pružaju različite mogućnosti, a jedna od najvažnijih je da ćemo povećati nivo komfora djece u obdaništima. Pored toga, ostvarujemo uštedu sredstava i energije - zaključio je Rodić.

Zahtijevi 

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje su kazali da je duga lista za upis djece u predškolske ustanove.

- Broj zahtjeva je uvijek oko 2.000, a realne mogućnosti upisa kreću se oko 1.000 mališana - kazali su u centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana