Novi kablovi i stubovi za jači napon u Srpskim toplicama

Danijela Stokanić
Novi kablovi i stubovi za jači napon u Srpskim toplicama

Banjaluka - "Elektrokrajina" planira da već u januaru 2016. godine počne rekonstrukciju niskonaponske mreže u ulici Sokolovac u naselju Srpske toplice. Sadašnja je stara i ne zadovoljava potrebe potrošača u tom dijelu grada.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov i dodao da ova rekonstrukcija, između ostalog, podrazumijeva zamjenu stubova i kablova za struju.

- Sa okončanjem navedene investicije očekujemo da se znatno poboljša napon i snabdijevanje električnom energijom korisnika u ovoj ulici - rekao je Klincov.

Dodao je da je poznata činjenica da je napon u prigradskim naseljima nešto lošiji u odnosu na centar grada.

- Razloga tome su dotrajalost i razuđenost distributivne mreže. Takođe, jedan od razloga su i česte neplanske izgradnje stambenih jedinica i priključaka na distributivnu mrežu samih krajnjih kupaca bez adekvatnih elaborata i projektnih planova - objasnio je Klincov.

Zbog toga, istakao Klincov, "Elektrodistribucija" većinu investicionih aktivnosti sprovodi upravo u prigradskim naseljima.

- Ove godine je realizovan značajan broj sanacije postojeće i izgradnja nove distributivne mreže i elektroenergetskih postrojenja za šta je preduzeće izdvojilo milionska sredstva - naglasio je Klincov.

Stanovnike ulice Sokolovac obradovala je ova vijest, jer više neće mučiti muku sa slabim naponom struje što im je stvaralo dodatne probleme sa kućnim aparatima i potrošnji.

- Drago mi je što ćemo uskoro moći normalno da gledamo televiziju, što nam bojleri neće zbog slabe struje grijati tri sata vodu već sat, što nam neće "žmirkati" rasvjeta. Bilo je slučajeva da zbog slabog napona i crkavaju kućni aparati - rekla je stanovnica ulice Sokolovac Smilja Đukić.

Dodala je da ima osjećaj da kada uključi jedan aparat onda drugi ne radi kako treba.

- Evo zimi, kad grijanje na struju radi kod komšija, kod mene sijalica "škilji" jer je moja kuća posljednja u ovom redu - kazala je Đukićeva.

Krađe

U 11 mjeseci 2016. godine u krađi struje uhvaćeno je 856 lica, što je za 82 odsto više nego lani.

Zbog ovakve prakse "Elektrokrajina" je pojačala kontrole u oblasti krađe struje. Inače, po trenutno važećem zakonu neovlašćena potrošnja električne energije tretira se kao krivično djelo koje se sankcioniše novčanom kaznom ili zatvorom. Novčane kazne za lica koja budu otkrivena da neovlašćeno troše električnu energiju iznose od 1.000 do 10.000 maraka, dok je kazna zatvora u trajanju od godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana