Nove učionice prijeka potreba OŠ “Aleksa Šantić”

Katarina Šaponja
Nove učionice prijeka potreba OŠ “Aleksa Šantić”

Osnovna škola “Aleksa Šantić” u Rosuljama ima sve više učenika, a sve manje prostora za nesmetano održavanje nastave, zbog čega im je prioritet dogradnja učionica, istakla je direktorica ove obrazovne ustanove Svjetlana Radusin.

U novu školsku godinu krenuli su sa 804 učenika, od kojih 72 idu u područno odjeljenje u Drakuliću.

- U planu nam je da dogradimo nekoliko učionica u školi u Rosuljama i barem još dvije u Drakuliću, jer više nemamo prostora - pojasnila je Radusinova istakavši da su bukvalno došli “do zida” sa prostorom.

Prema njenim riječima, veoma je teško organizovati nastavu jer se u ovu školu svake godine upisuje sve više djece.

- Zbornicu smo morali pretvoriti u učionicu, a velika je zainteresovanost i za produženi boravak, tako da je to dodatni podsticaj da proširimo kapacitet naše škole.  S obzirom na to da će u blizini škole biti izgrađena još jedna stambena zgrada, u budućnosti očekujemo još veći broj đaka - rekla je Radusinova.

Raspust je, kako kaže, protekao u zamjeni starog i dotrajalog parketa i lamperije, što je realizovano uz donaciju grada, pa je učenike dočekao novi pod u kabinetu matematike.

- Sve ostale učionice su ranije renovirane, ova je bila posljednja - istakla je Radusinova i dodala da imaju osam projektora i platna po učionicama.

Istakla je da su ove sedmice, u skladu sa početkom nove školske godine, organizovali priredbu kako bi na što ljepši način dočekali đake prvake.

- Ove godine u našu školu je upisano 98 prvačića, od kojih je 20 u Drakuliću, što se nikad do sada nije desilo - kazala je Radusinova i dodala da je to naselje u koje se doseljavaju mladi bračni parovi sa djecom i da je to jedan od razloga za proširenje prostora.

Kako kaže, centralna priredba je održana u Rosuljama, a u programu su učestvovali i sami prvačići.

- Nakon školske himne prvačićima i njihovim roditeljima, bakama, dekama i ostalim pratiocima predstavili smo učiteljice ove generacije, a zatim su u veseloj i svečanoj atmosferi položili “Đačku zakletvu” - rekla je direktorica.

Savjetovanja

Svjetlana Radusin je istakla da su u avgustu nastavnici i stručni saradnici prisustvovali jednodnevnim savjetovanjima u organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda.

- Jedinstvena tema ovogodišnjeg savjetovanja bila je “Autoritet nastavnika i odnos nastavnika sa roditeljima”, a realizovala ju je inspektor - prosvjetni savjetnik Dijana Petković - pojasnila je Radusinova.

Dodala je da je OŠ “Aleksa Šantić” bila domaćin savjetovanja razredne nastave 26. avgusta, te su pored nastavnika njihove škole tom događaju prisustvovale i njihove kolege iz OŠ “Stanko Rakita” i OŠ “Ćirilo i Metodije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana