Nove procjene ugroženosti grada

V. P.
Nove procjene ugroženosti grada

Banjaluka - Gradski štab za vanredne situacije je na jučerašnjoj sjednici prihvatio dopune procjene ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Ovom procjenom ažurirani su podaci o hidrografskoj mreži, stanju vodozaštitnih objekata, ugroženih putnih pravaca, klizišta te analizu rizika od poplava koji se odnose na elementarne nepogode iz maja i avgusta prošle godine.

- Elementarne nepogode koje su uzrokovale poplave, bujice i klizišta, koje su zadesile Banjaluku i cijeli region, zahtijevaju da se izvrši analiza i uradi sveobuhvatna dopuna procjene ugroženosti grada. U pitanju je kompleksan dokument koji je sada urađen - rekao je komandant štaba i gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Na ovoj sjednici usvojena je i informacija o stanju vodozaštitnih objekata, klizišta, potreba za uređenjem i sanacijom i ugroženim područjima, kao i informacija o popuni, obuci i opremanju struktura Civilne zaštite.

Šteta od prošlogodišnjih majskih poplava na području grada procijenjena je na 67,4 miliona KM. Na imovini građana šteta je procijenjena na 21,5 miliona KM, privrede 40 miliona, a na infrastrukturi 4,73 miliona KM. Bujične poplave u avgustu pričinile se štetu od 6,9 miliona KM: na domaćinstvima 1,8 miliona KM, firmama 3,3 miliona KM i infrastrukturi 1,3 miliona KM.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana