Nove kuće za šest višečlanih porodica

Sanja Jokić
Nove kuće za šest višečlanih porodica

Za stambeno zbrinjavanje višečlanih porodica iz budžeta grada tokom prošle godine je utrošeno 107.500 maraka, dok je u ovoj godini planirano 40.000 maraka za završetak započetih stambenih jedinica.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić.

- Završili smo postavljanje temelja za gradnju kuća u kojima će biti smješteno šest porodica sa petoro i više djece i to u naseljima Mađir, Motike, Gornja Piskavica, Debeljaci, Potkozarje i Slavićka. Pored tih aktivnosti, grad je izdvojio značajna sredstva za obezbjeđivanje stambenog prostora za dvije romske porodice sa petoro i više djece - istakao je Šajić.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je realizovan u skladu sa Ugovorom o poslovnoj saradnji koji su potpisali predstavnici gradske uprave i Ministarstva za porodicu, omladinu i sport.

- Grad je, u ovom slučaju, bio obavezan da obezbijedi zemljište, izgradi temelj te obezbijedi neophodnu komunalnu infrastrukturu po završetku izgradnje. Resorno ministarstvo je bilo dužno da obezbijedi sredstva za izgradnju samog objekta - kazao je Šajić.

Korisnici prava ovih i sličnih projekata biraju se na osnovu prepozicija pomenutog ministarstva kao i Javne ustanove "Centar za socijalni rad " Banjaluka.

- Osnovni kriterijumi za učešće u ovakvim projektima su bili da kandidat ima status višečlane porodice, teška materijalna situacija u kojoj se porodica nalazi ali i neriješeno stambeno pitanje. Prilikom izbora vodi se računa da se radi o socijalno ugroženim porodicama koje su kao takve evidentirane u Centru i da nemaju riješeno stambeno pitanje - dodao je Šajić.

Predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece "4+" Jovan Radovanović je istakao da nije u potpunosti zadovoljan odnosom gradskih vlasti prema ovoj problematici.

- Na našoj listi trenutno se nalaze 34 stambeno nezbrinute višečlane porodice dok je njih 50 počelo sa izgradnjom stambenih jedinica ali nemaju dovoljno novca da te poslove privedu kraju. O toj temi nedavno smo razgovarali i sa pomoćnikom ministra za izbjegla i raseljena lica RS Dragom Vuletom koji nam je obećao pomoć iz razloga što veći dio tih porodica čine upravo izbjegla i raseljena lica - pojasnio je Radovanović.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske je u proteklom periodu sprovelo čitav niz aktivnosti koje su bile usmjerene na podizanje kvaliteta života višečlanih porodica.

- Pružali smo im finansijsku pomoć u izgradnji stambenog prostora, a počevši od 2007. godine nabavljamo i udžbenike za sve odlične učenike od trećeg do devetog razreda osnovnih škola, a koji pripadaju ovoj kategoriji. U skladu sa svojim mogućnostima Ministarstvo će i dalje pomagati ove porodice - rekla je portparol ovog ministarstva Dušica Zubanović.

Podrška

Budžetom grada za ovu godinu za podršku organizacijama koje pružaju neki vid pomoći porodicama sa četvoro i više djece predviđeno je 20.000 maraka.

- Planirali smo i 10.000 maraka za podršku pojedincima, porodicama sa četvoro i više djece - kazali su u gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana