Nova rasvjeta obasjaće zidine Kastela

Jasmina Salopek
Foto: Jasmina Salopek

BANjALUKA - Tvrđava Kastel biće osvijetljena, a Gradska uprava raspisala je tender za izbor izvođača ovih radova.

Kazao je to juče gradonačelnik Draško Stanivuković te najavio da će novim osvjetljenjem ovo značajno kulturno-istorijsko zdanje zasijati u punom sjaju.

- Dobićemo ljepši i uređeniji prostor tvrđave u kojem će naši sugrađani moći uživati i u večernjim časovima - poručio je Stanivuković.

On je najavio da se uporedo pripremaju i projekti za nastavak rekonstrukcije Kastela. Kako je kazao, cilj je da se očuva najstariji gradski simbol koji je i jedna od glavnih turističkih atrakcija, ali i prostor za organizaciju brojnih manifestacija.

- Projekat će biti izveden u dvije faze, u prvoj fazi će se izvoditi rasvjeta uglavnom izvan tvrđave, a u drugoj fazi unutar nje - pojasnio je Stanivuković.

Obnova Kastela traje godinama, a jedan od razloga zašto se stalo jeste nedostatak novca. Sanacija tvrđave počela je u aprilu 2013. godine, a bila je povjerena preduzeću “Porobić” iz Trebinja, čiji su radnici nekoliko mjeseci pripremali zahtjevan proces rekonstrukcije, a svi radovi obavljali su se uz nadzor stručnjaka i uz konsultacije Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i arheologa.

Iz Zavoda su rekli za “Glas Srpske” da je projektom Kastel podijeljen na devet cjelina, a do sada su obnovljeni dijelovi dvije cjeline.

- Rekonstruisan je dio južnog i istočnog bedema, kula pet, Kamena kuća, kule tri i četiri te pripadajući bedemi. Iz IPA fondova obezbijeđena su oko četiri miliona evra - rekli su iz Zavoda te naveli da je ranije, još 1999. godine, rekonstruisana ulazna kula.  

Kako ističu, postoji projekat obnove tvrđave, ali i da je moguće da dijelove projekta treba revidovati te da o nastavku radova Zavod nema informacije. 

Jedan od razloga koji koči dalju obnovu jeste nedostatak sredstava. 

- Prema projektu, vrijednost obnove je oko 50 miliona KM, ali u međuvremenu su cijene promijenjene i bez revizije dokumentacije ne može se precizirati tačan iznos - dodaju iz Zavoda.

Raniji planovi

Prema ranijim informacijama, sanacija Kastela je trebalo da bude završena u roku od dvije godine, odnosno još prije devet godina. Takođe, prema ranijem idejnom rješenju, u okviru rekonstrukcije tvrđave trebalo je da bude sagrađen hotel s pratećim sadržajima, u artiljerijskoj kasarni. Pored hotela, planirano je da bude sagrađen i kulturni centar s ljetnom pozornicom, uslužni i turističko-informativni centar, gradski vrt, javna garaža, sportsko-rekreativni centar te da se uredi obala Vrbasa uz tvrđavu i muzej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana