Nova opomena na opasnosti od trulih stabala

Ilijana Božić
Nova opomena na opasnosti od trulih stabala

Banjaluka - Grana trulog stabla lipe, koja je u ponedjeljak naveče u ulici Mladena Stojanović pala na glavu djevojci i povrijedila je, još je jedna opomena nadležnim institucijama i gradskim vlastima da se pozabave dotrajalim drvoredima. Nedavno se u bašti hotela "Bosna" ničim izazvano stropoštalo stablo kestena i pričinilo popriličnu materijalnu štetu. I ranije je bilo sličnih situacija, ali, na sreću, ako se izuzmu manje povrede pojedinaca, do sada nije bilo ljudskih žrtava.

Prema priči očevidaca povrijeđena je Jelena Vuković (28), koja je išla sa posla ka autobuskoj stanici preko puta parka "Mladen Stojanović", kada ju na nju pala grana. Ona je imala ogrebotine po glavi, rukama, nogama i bolove u vratu. U Univerzitetskom kliničkom centru RS istakli su da je povrijeđena puštena na kućno liječenje."Zadobila je laku povredu vrata, po prijemu je zbrinuta, te je isti dan puštena na kućno liječenje" istakli su iz UKC-a. Očevidac Živko Buvač rekao je da se odjednom začuo prasak i jauci nesrećne djevojke.

"Kolega i ja smo odmah pozvali policiju i Hitnu pomoć, koji su veoma brzo stigli na lice mjesta. Začuđujuće je da nije bilo vjetra koji bi izazvao pad. Grana je bila prilično debela, udarila ju je iza vrata, pala je i udarila glavom o beton" kazao je Buvač.Dodao je da se u parku "Mladen Stojanović" nalazi mnogo suvih grana i stabala, koji nerijetko padaju. "Trebalo bi se povesti računa o tome, jer roditelji, bake i djedovi svakodnevno dovode najmlađe. Ne daj, Bože, da se tako nešto ponovi" istakao je Buvač.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da problem bolesnih i starih stabala može biti riješen postupkom sanitarne sječe. "Međutim, kod nas postoje dva nepomirljiva stava. Jedni se bune kada bude posječeno svako drvo ili grana, čak i kada postoji obrazloženje za to, a drugi se jave obično tek kada se nešto desi" rekao je Radojičić.

Istakao je da postoji evidencija o tome gdje bi trebalo sprovesti sanitarno pročišćavanje i dodao da je u gradu dosta stabala u lošem stanju. "U protekle tri godine posadili smo 1.000 sadnica i to bi trebalo da se obavlja još intenzivnije, ali imamo mnogo reakcija građana kada bude posječeno neko stablo" kazao je Radojičić i dodao da se zbog toga nadležni suzdržavaju od sječe, jer građani, bez obzira na argumente, izražavaju proteste.

Orezivanje drveća

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je istakao da bezbjednost građana mora da bude na prvom mjestu, te da bi prema prošlogodišnjoj studiji o zdravstvenom stanju gradskih drvoreda oko 400 stabala trebalo da bude uklonjeno. "U narednom periodu mirovanja vegetacije biće orezan veći broj oboljelih stabala. Incidenti poput ovog opominju nas da bezbjednost građana mora biti na prvom mjestu" rekao je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana