Nova kotlovnica na Starčevici grije još 14 ulica

Vesna Popović
Nova kotlovnica na Starčevici grije još 14 ulica

Banjaluka - Gradska "Toplana" je početkom ove sedmice na mini-kotlovnicu na Starčevici priključila potrošače iz 14 ulica i u to proširenje kapaciteta uložila oko 70.000 KM.

Direktor "Toplane" Mićo Milovanović je rekao da će bolje grijanje imati potrošači iz ulica Majke Jugovića, Cerska, Srpskih ustanika, Milice Stojadinović Srpkinje, Prve krajiške brigade narodne odbrane, Ognjena Price, Jovana Jančića, Stevana Bulajića, Srpskih dobrovoljaca, Visokih Dečana, Manastira Gračanice te dio potrošača iz ulica Srđe Zlopogleđe, Jug Bogdana i Sime Miljuša.

- Od kada je počela da radi nova toplana na Starčevici planirano je da se poveća broj potrošača. Međutim, to nismo mogli uraditi dok nismo bili sigurni kakve će rezultate dati nova kotlovnica. Kako su efekti više nego odlični, odlučili smo da povećamo broj potrošača koji će biti priključeni na novi izvor energije - rekao je Milovanović.

On je naglasio da su pripreme za ove radove počele u decembru prošle godine.

 - Za sada je veći dio Starčevice priključen na novoizgrađenu kotlovnicu, a planirano je da i ostatak  naselja bude na ovom sistemu. Na taj način ćemo smanjiti potrošnju mazuta u starom centralnom sistemu, a stanovništvu obezbijediti još kvalitetnije grijanje - rekao je Milovanović.

Dodao je da je pri postavljanju samog cjevovoda nove kotlovnice bilo problema sa stanarima u ulici Prve krajiške brigade narodne odbrane broj 4.

- Jedino tehničko moguće rješenje za pripajanje dijela naselja na novu kotlovnicu bilo je da dio cjevovoda prođe kroz ovu zgradu. Stanari su se bunili jer se postavljanjem cijevi kroz hodnik zgrade smanjuje visina stropa za 12 centimetara - objasnio je Milovanović.

Rekao je da su postigli dogovor sa stanarima i uplatili 8.500 KM za popravku kanalizacije oko te zgrade.

- Promijenićemo i ventile na zajedničkim instalacijama u zgradi i na ime naknade uplatiti još 1.500 KM. Osim toga, platili smo i 3.500 KM naknade stanarima kroz čije šupe prolaze cijevi - naveo je Milovanović.

Stanarka zgrade u Cerskoj ulici Stojanka Simić rekla je da je kvalitet grijanja poslije priključenja na novi sistem daleko bolji.

- Ranije mi je stan bio mnogo hladniji, a u posljednje vrijeme grijanje je sjajno. Temperatura je mnogo viša od onih graničnih 18, koliko je veoma često bilo. Vlaga koja mi se zbog toga skupljala po ćoškovima zidova i kondenzovana para koja se "hvatala" na prozorima u potpunosti su nestale. Sada ne žalim da platim grijanje, jer je meni i mojoj porodici toplo - dodala je Simićeva.

Inače, nova kotlovnica na Starčevici kao gorivo koristi drvenu sječku.

 

Kočićev vijenac

Mićo Milovanović je naglasio da su kapaciteti prošireni i na Kočićevom vijencu.

- Efekti novih toplana su više nego dobri i zbog toga ćemo najvjerovatnije planirati nova priključenja na ove izvore energije - istakao je Milovanović i dodao da su reakcije potrošača veoma dobre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana