Nova infrastruktura podstiče razvoj Ramića

Vesna Popović
Nova infrastruktura podstiče razvoj Ramića

Banjaluka - U Poslovnoj zoni Ramići juče je počela izgradnja komunalne infrastrukture vrijedne 1,8 miliona KM koja bi trebalo da bude preduslov za razvoj poslovnih aktivnosti.

Biće izgrađene i proširene saobraćajnice, kanalizaciona, vodovodna i elektromreže te postavljena nova rasvjeta.

Početak radova ozvaničio je gradonačelnik Slobodan Gavranović simboličnim potpisivanjem građevinskog dnevnika.  

- Grad je pri prodaji parcela u ovoj zoni garantovao investitorima da će im obezbijediti infrastrukturu kako bi oni mogli da grade svoje proizvodne pogone. Do sada je deset preduzeća kupilo 11 parcela. Izdata je jedna  građevinska dozvola a tri su u pripremi. I one bi trebalo da budu uskoro gotove. Osim za njih izgradnja infrastrukture je u funkciji  razvoja cjelokupne zone čija je površina gotovo 24 hektara. Završetkom radova svaki investitor koji kupi parcelu dobiće sve priključke - kazao je Gavranović.  

Dodao da je za izgradnju infrastrukture angažovano preduzeće  "MG Mind"  koje ima 120 dana da završi radove.

- Institut za građevinarstvo će nadgledati radove. Ranije su taj posao obavljali  službenici iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja koji zbog obima posla u gradu ponekad nisu stizali da obiđu sva gradilišta zbog čega su se  dešavali propusti - kazao je Gavranović.

Na pitanje novinara šta će biti sa dva bivša radnika Unisa koji su proglašeni za višak kada je grad to područje pretvorio u Poslovnu zonu Ramići a koji su, prema tvrdnjama novinara, bili na kapiji a nisu mogli ući.

Grad je u dva navrata prodao 11 parcela za ukupno 1,3 miliona KM. Kupci su firme: "Sim impeks", "Tri best", "Meser BH gas", "Sepl", "Modul",  "Tehnomerkur",  "Telding", "Madaco",  "Nora-plast" i "Elas metalekspert" .

Predstavnik preduzeća "Elas metalekspert" Željko Petrović je rekao da je izgradnja ove infrastrukture osnov kako bi mogli početi sa izgradnjom proizvodnog pogona.

- Očekujemo da ćemo sa izgradnjom pogona početi iduće godine a bavimo se proizvodnjom iz metalne brašne - dodao je Petrović.

Porez

Komentarišući veće račune za porez na nepokretnosti, Slobodan Gavranović rekao je da su nove zone jedan od razloga za povećanje.

- Ranije je u ekstra zoni bila izuzetno niska stopa poreza jer je osnovica za obračun bila vrlo niska. Sada je drugačije. Na primjer od mještana Priječana dobili smo primjedbu kako je previsoka osnovica od tri do četiri KM za porez na zemljište. Ali, kada smo gradili put u tom naselju najniža cijena kvadrata na koju su mještani bili spremni da prodaju zemljište bila je 26 KM - kazao je Gavranović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana