Notari štite imovinu od razvoda

Danijela Stokanić
Notari štite imovinu od razvoda

Banjaluka - Sve više mladenaca, kako bi zaštitili svoju imovinu koju unose u brak, potpisuju predbračni ugovor kod notara.

Notari kažu da je razlog sklapanja ovakvog ugovora da se izbjegnu nesuglasice bivših supružnika oko podjele imovine, jer je prije braka, samim ugovorom, utvrđeno kome šta pripada.

Predsjednik Notarske komore RS Marinko Plavšić rekao je da svakodnevno pristižu pozivi mladenaca koje zanimaju ovi ugovori.

- Sklopljenih ugovora nema previše, ali interesovanje je sve veće, pa bi svjetski trend i kod nas mogao da postane popularan. Mada, broj sklopljenih predbračnih ugovora je u odnosu na prije dvije godine i te kako veći - rekao je Plavšić.

Dodao je da predbračni ugovor moraju potpisati oba buduća supružnika, a cijena zavisi od vrijednosti imovine koja se reguliše ovim ugovorom.

- Na primjer, ako je vrijednost imovine 100.000 maraka, cijena ugovora bi bila oko 400 maraka. Ako se radi o imovini do 20.000 maraka, onda je i cijena ugovora 250 maraka - objasnio je Plavšić.

Prema njegovim riječima, ovi ugovori se najčešće sklapaju kad je su pitanju nekretnine.

- Ovim ugovorom, pored zaštite imovine, može da se obuhvati sve što je vezano za brak, od izdržavanja djece, načina funkcionisanja domaćinstva, do plaćanja računa i slično - dodao je Plavšić.

Ipak, ima i onih koji vjeruju da će tokom braka zajedno nešto steći, pa pravno još na početku žele da regulišu da li će to dijeliti podjednako ili u nekom drugom omjeru.

Buduća mlada Sanja Popović rekla je da u brak "ne ulazi" bez predbračnog ugovora jer, u slučaju da dođe do razvoda, ne želi ni po koju cijenu da dijeli stan u Boriku koji je naslijedila.

- Moj budući suprug je pristao na ovaj ugovor, tako da smo se već raspitivali kod notara i ovih dana planiramo da sklopimo taj ugovor - kazala je Popovićeva.

Sociolog Ivan Šijaković smatra da su predbračni ugovori današnja realnost, te da je ovaj korak za većinu parova neophodan.

- U posljednje vrijeme je sve manje parova koji se uzimaju iz ljubavi, gdje ništa nije važno i sve su kraći opstanci u braku. Brak je jedan socijalni odnos koji treba regulisati određenim pravilima - rekao je Šijaković.

Dodao je da ovaj ugovor bračnu zajednicu relaksira i čini praktičnijom.

Kompanije

Milenko Savić kaže da se nikad ne bi složio da sa budućom suprugom potpiše predbračni ugovor i kad bi to bio jedini uslov za brak.

- Sklapanje predbračnog ugovora za mene je isto kao i osnivanje kompanije, a ne porodice - kratko i jasno je odgovorio Savić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana