Niži porez za kuće, viši za stanove i zemljište

Vesna Popović
Niži porez za kuće, viši za stanove i zemljište

Banjaluka - Vlasnici kuća ove godine bi trebalo da plaćaju niži porez na nepokretnosti, dok će u većini slučajeva nameti porasti za stanove, građevinsko i poljoprivredno zemljište.

Gradska vlast definisala je tržišnu vrijednost nepokretnosti po zonama na osnovu koje će biti obračunavan porez na nepokretnosti u ovoj godini. Nove tarife su sadržane su odluci o vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji grada koje na osnovu Zakona o porezu na nepokretnosti grad mora dostaviti Poreskoj upravi najkasnije do 31. januara. Ovaj dokument će sutra razmatrati Skupština grada.

Prema novoj procjeni, vrijednost kuća u najskupljoj zoni iznosi 1.610 KM po metru kvadratnom, a prošle je u istom području osnova za obračun poreza bila 2.025 maraka po kvadratu. U posljednjoj šestoj zoni za ovu godinu je predložena poreska osnova od 693, a prošle je iznosila 891 KM po metru kvadratnom.

Za ovu godinu povećana je vrijednost stanova koji se nalaze u posebnoj, prvoj, drugoj i trećoj zoni, u četvrtoj je umanjena, a u preostale dvije zone nije mijenjana u odnosu na prošlu godinu. Sličan trend je i kada je u pitanju građevinsko i poljoprivredno zemljište.

Šef Odsjeka za komunalne poslove, investicije i razvoj u Gradskoj upravi Draženko Kenjalo kaže da su pri definisanju tržišne vrijednosti nepokretnosti zadržali gradske zone, odnosno posebnu plus šest dodatnih. Objasnio je da su ove godine predviđene četiri vangradske zone, dok ih je lani bilo deset.

- Kako bismo što realnije odredili vrijednosti objekata i zemljišta, koristili smo podatke koje smo dobili od nadležnih institucija i privatnih firmi koje se bave građenjem i prodajom objekata. Četiri vangradske zone obuhvataju ruralne dijelove Banjaluke za koje još nisu izrađeni regulacioni planovi - kazao je Kenjalo.

Kada su u pitanju stambeni objekti precizirao je da su određivane niže vrijednosti kako ne bi oštetili građane koji imaju objekte manje vrijednosti koji se nalaze u takozvanim jačim zonama.

- Prilikom obračuna Poreska uprava RS će korigovati naše vrijednosti sa korektivnim faktorima na više ili niže. Naša predložena suma biće uvećana ili umanjena kada se uzme u obzir kvalitet gradnje objekta, infrastruktura i drugi faktori koji utiču na vrijednost nepokretnosti - naveo je Kenjalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana