Nisu ispunjeni uslovi za nastavak rada "Kuće radosti Bambinosi"

SRNA
Nisu ispunjeni uslovi za nastavak rada "Kuće radosti Bambinosi"

BANjALUKA- Predškolska ustanova – klub za djecu "Kuća radosti Bambinosi" iz Banjaluke nije dostavila potrebnu dokumentaciju nakon promjene adrese sjedišta, te s tim u vezi nisu ispunjeni uslovi za nastavak rada, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture zaprimilo je 6. jula zahtjev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za nastavak rada Ustanove zbog promjene sjedišta iz objekta u Ulici Stevana Mokranjca broj dva u objekat u Ulici Stevana Mokranjca 28.

Iz Ministarstva je saopšteno da Predškolska ustanova "Kuća radosti Bambinosi" iz Banjaluke nije dostavila potpunu dokumentaciju kako bi se utvrdila ispunjenost uslova za nastavak rada zbog promjene sjedišta iste, te da je zatražena dopuna iste.

"Zakonom je propisano da u vaspitnoj grupi, ukoliko se Program realizuje u cjelodnevnom trajanju do 12 časova, moraju biti zaposlena dva vaspitača. Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, utvrđeno je da nije dostavljen dokaz da je zaposlen dovoljan broj vaspitača u odnosu na broj formiranih vaspitnih grupa", saopšteno je iz Ministarstva.

Uz zahtjev nije dostavljen ni dokaz da objekat u kojem će se obavljati djelatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja tehnički ispravan i da se može koristiti, odnosno da ima odobrenje za upotrebu nadležnog organa.

"Bez navedenog ne možemo utvrditi da djeca borave u bezbjednom okruženju", naveli su iz Ministarstva.

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić rekla je da će nakon što Predškolska ustanova – klub za djecu "Kuća radosti Bambinosi" Banjaluka dostavi potpunu dokumentaciju u skladu sa važećim propisima u Republici Srpskoj, Ministarstvo imenovati komisiju koja će utvrditi ispunjenost uslova za nastavak rada ustanove u novom objektu zbog promjene sjedišta.

Predškolska ustanova – klub za djecu "Kuća radosti Bambinosi" je Program predškolskog vaspitanja i obrazovanja obavljala u sjedištu u Ulici Stevana Mokranjca broj dva, a od 11. septemba 2020. godine i u organizacionoj jedinici "Kuća radosti Bambinosi jedan" sa sjedištem u Ulici Ramići bb.

Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano je da, ukoliko se tokom obavljanja djelatnosti promijeni naziv ili sjedište predškolske ustanove ili ako ustanova počne sa obavljanjem djelatnosti u novim prostorijama, odnosno ako se promijene drugi uslovi propisani zakonom i na temelju zakona donesenim propisom, osnivač predškolske ustanove dužan je izvršiti izmjene osnivačkog akta, te prije početka rada u promijenjenim uslovima podnijeti zahtjev Ministarstvu za izdavanje novog rješenja o ispunjenosti uslova za osnivanje ili nastavak rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana