Ninković: Stanivuković nema pravo da zakaže novu sjednicu

Katarina Šaponja
Foto: Glas Srpske

BANjALUKA - Predsjednik Skupštine Grada Banjaluka Ljubo Ninković kazao je kako je prijedlog odluke gradonačelnika Draška Stanivukovića o besplatnim placevima samo subvencionisanje početne cijene.

- Što se tiče zakonskih procedura na koje su se pozvali, na papiru nigdje ne stoji Zakon o stvarnim pravima koji isključivo definiše ove odluke. Oni su se pozvali na Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o omladinskom organizovanju – naveo je Ninković i dodao kako se ovim zakonima ne rješava pitanje placeva za mlade bračne parkove nego ih uvodi u novi pravni problem iz kojeg se teško mogu izvući.

Kako kaže, gradonačelnik ne govori uopšte da li je to zemljište koje nudi prebačeno iz poljoprivrednog u građevinsko, te da li je to samo priča koja bi trebalo da služi radi izbora.

Stanivuković: Imamo hiljade placeva za mlade bračne parove, potrebno 16 ruku u Skupštini

- Gradonačelnik te placeve dijeli po prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama, a očigledno centar grada ostavlja za sebe i svoje tajkune sa kojima sarađuje i vrlo vješto mijenja zemljišta otkad je na vlasti – istakao je Ninković.

Prema njegovim riječima, ima mnogo načina da se ovo riješi, kao na primjer da građevinsku rentu pretvori u par stanova, pa to pokloni porodicama.

- Takođe pozivam gradonačelnika i direktora banjalučkog Vodovoda da se izjasne po pitanju toga što su na Manjači presjekli velike cijevi i iz malih sipaju u velike – rekao je Ninković.

Kako ističe, nisu smjeli ostaviti pristup cijevima neobezbijeđen nedaleko od puta, da svako ko prođe može da vidi cijevi i zavrne vodu ili nešto gore od toga.

- Dovodim u pitanje kako je vodosnabdijavanje funkcionisalo sve vrijeme dok Stanivuković nije bio na vlasti. To ne tvrdim ja nego građani koji su od trenutka kada su dobili vodu, do posljednje tri godine rekli da nisu imali nijedan problem – pojasnio je on i dodao kako građani osnovano sumnjaju da on namjerno zavrće vodu kako bi natjerao skupštinu da mu odobre kredit, kako bi mogao raditi šta hoće s tim parama.

Ninković dodaje da Stanivukoviću neće dozvoliti da zakaže novu sjednicu, jer je na prethodnoj, zahvaljujući njegovim odbornicima, pao dnevni red.

- On nema pravo da zakaže sjednicu koju sam ja održao 17. jula, nema i neće je održati – rekao je Ninković.

On je pitao zašto gradonačelnik prijedlog odluke na osnovu tripartitnog ugovora koji su potpisali Stanivuković, Ministarstvo i direktorica Doma zdravlja nije kreiran i dostavljen Skupštini grada na usvajanje.

- Ako ta odluka ne bude donesena, hiljadama radnika neće biti isplaćeni porezi i doprinosi. Vlada Srpske je preuzela obavezu da prema svim radnicima u domovima zdravlja, u svim jedinicama lokalne samouprave izmiri dugovanja, jer od početka 2025. godine svi treba da pređu na trezorsko plaćanje – pojasnio je Ninković.

Prema njegovim riječima, Banjaluka je jedina koja do prije 20 dana nije imala potpisan ovaj sporazum, zato što Stanivuković to nije htio da uradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana