Ninković: Gradonačelnik se nije udostojio ni da javi da neće prisustvovati sjednici

Srna
Ninković: Gradonačelnik se nije udostojio ni da javi da neće prisustvovati sjednici

BANjALUKA- Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković izjavio je da se gradonačelnik Draško Stanivuković nije udostojio da se pojavi na današnjoj sjednici, niti je najavio da neće prisustvovati.

"Ovu odgovornost danas sam prebacio na odbornike u želji da zajednički pričamo da Skupština funkcioniše. Šta ste vi uradili? Izašli i rekli kriv je SNSD. Ja Skupštinu ne bih trebao da započnem bez predlagača, a to je gradonačelnik. Danas se nije udostojio da dođe i da se javi da možda neće prisustvovati", rekao je Ninković novinarima u Banjaluci nakon što je odgođen nastavak 23. sjednici gradskog parlamenta zbog nedostatka kvoruma.

On je naveo da je bio korektan i dozvolio gradskom menadžeru Bojanu Kresojeviću i Valentini Aničić da budu na Kolegijumu, te da je njegova dobra volja što ih je pustio i da prisustvuju sjednici Skupštine.

"A sad vam kažem, ako hoćete baš tako nekorektno da se ponašate i iskoristite svaku moguću situaciju da popljujete ljude koji imaju više političkog iskustva nego neki od vas godina, zaista nije korektno. Nećete više moći prisustvovati Kolegijumu, izuzev onog koga pozovem, a to je gradonačelnik. Sjednici Skupštine moći će da prisustvuje onaj koga pozovem u salu. Ako gradonačelnik napusti sjednicu, odmah ću je prekinuti, pa ćemo vidjeti koliko se puta pojavio i prisustvovao sjednici", rekao je Ninković.

Ninković je istakao da je danas bio prisiljen da, zbog nedostatka kvoruma, odgodi nastavak sjednice i kritikovao odbornike koji svoj posao ne shvataju ozbiljno, već misle da mogu da se nonšalantno ponašaju prema odborničkim obavezama i ljudima koji su ih birali.

"Porazgovaraću sa svim šefovima klubova, da razmotrimo ovu situaciju i vidimo kako da je prevaziđemo. Ovo se ne dešava prvi put", poručio je Ninković, te uputio izvinjenje svima onima koji su jutros došli, a sjednica je odgođena.

On je i zahvalio odbornicima koji redovno dolaze na svoje radno mjesto, kao i medijima koji prate rad gradskog parlamenta.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić rekao je da su se danas pojavila samo tri odbornika iz PDP-a od ukupno pet, a ne četiri kako tvrde u toj stranci.

Kada je riječ o odbornicima SNSD-a, Topić je naveo da je jedan na bolovanju nakon operacije, drugi se oporavlja od saobraćajne nezgode, treći je najavio kašnjenje, dok je Srđan Amidžić vratio mandat zbog izbora na novu dužnost.

"Tu su bila četiri odbornika SNSD-a i to je to. Mi, nažalost, nemamo više. Ja postavljam pitanje gdje je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković? Kako očekujete da po Poslovniku počne uopšte sjednica Skupštine bez gradonačelnika. Gradski menadžer nema nikakvo odobrenje da danas predstavlja grad u Skupštini. Objasnite kakava bi bila legitimnost današnjih odluka ako nema predlagača?", naglasio je Topić.

Gradski menadžer Bojan Kresojević tvrdio je na istoj pres-konferenciji da su se jutros "pojavila svega tri odbornika SNSD-a", čime su kako je rekao, pokazali da ih "ne interesuju pitanja važna za grad Banjaluku".

Odbornik Narodnog pokreta "Banjaluka zove" Saša Lazić rekao je da nastavak 23. sjednice nije uspio zbog nedostatka kvoruma, te da se mora izmijeniti Poslovnik o radu Skupštine grada kako bi se definisale ovakve situacije kada odbornici kasne, pa se zasjedanja moraju odgađati.

Odbornik PDP-a Smiljana Moravac Babić ocijenila je da je skupštinska sala danas bila poluprazna tamo gdje sjede odbornici SNSD-a.

Nastavak 23. sjednice Skupštine grada odgođen je za četvrtak, 31. avgust, u 9.00 časova, a na dnevnom redu se nalazi izvještaj banjalučkog preduzeća "Vodovod" za prošlu godinu, kao i o ovogodišnji plan poslovanja.

Na usvojenom dnevnom redu su i izvještaji o poslovanju preduzeća "Toplane" i "Čistoća" za prošlu godinu.

Odbornici bi trebali raspravljati i o finansijskom izvještaju o poslovanju banjalučkog Zavoda za izgradnju za 2022. godinu, kao i informacija o poskupljenjima parkinga u Banjaluci.

Odbornici su na ranijem zasjedanju apsolvirali i glasali za 37 tačaka dnevnog reda, od kojih devet nije dobilo podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana