Banjalučane tek čeka saobraćajni kolaps: Niko ne zna kako će voziti kroz centar

Jasmina Salopek
Foto: Draško Stanivuković/Tviter

Saobraćajna revolucija u banjalučkoj ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića napravila je pravu pometnju u gradu na Vrbasu jer gotovo niko ne zna kako će se uskoro voziti kroz centar.

Gradske ulice su već danima raskopane, a nesnosne gužve dovele su do revolta građana, ali i struke.

Vozačima nije jasno kako će saobraćaj biti regulisan, niti gdje će se i kroz koje ulice moći proći, a koje će ostati blokirane. Odgovor nismo dobili ni od onih koji su donijeli odluku o jednosmjernoj ulici u centru.

Gradskoj upravi poslali smo zahtjev da nam dostave pojašnjenje kako će se odvijati saobraćaj kroz centar grada, odakle dokle će biti jednosmjerni saobraćaj, te u koje ulice će se moći skretati iz ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Međutim, do sada nismo dobili konkretan odgovor jer, kako nam je rečeno, u Odjeljenju za saobraćaj i puteve tek crtaju i prave plan kako će saobraćaj biti regulisan.

Dok su mnogi izrevoltirani jer ne znaju kako da voze u gradu i kako će saobraćaj biti regulisan, gradonačelnik Draško Stanivuković je na društvenoj mreži "Instagram" objavio status kako će velika saobraćajna revolucija, koja je započeta uvođenjem jednosmjernog saobraćaja kroz centar grada, u značajnoj mjeri rasteretiti gužve u užem centru grada. 

 

S druge strane, brojni građani se žale da prilikom donošenja odluke o jednosmjernoj glavnoj ulici u obzir nije uzeto gdje će preusmjeriti saobraćaj, zbog čega su ulice dodatno zakrčene.

Stručnjak iz oblasti gradnje i prostornog planiranja i bivši pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Miladin Gaćanović rekao je medijima da je ovo saobraćajna katastrofa koja je zadesila Banjaluku zbog novog režima odvijanja saobraćaja.

"Za jednu lokalnu zajednicu ključni planski dokument je urbanistički plan grada, odnosno lokalne zajednice. Grad ima urbanistički plan star 50 godina i koji je davno prestao da važi. Taj urbanistički plan je ključni dokument koji treba da definiše koridore i saobraćajne, komunalne i druge javne infrastrukture" rekao je Gaćanović.

Prema njegovim riječima, sada smo dovedeni u situaciju da se to rješava regulacionim planovima, dakle parcijalno.

"Dolazimo u situaciju da i ti regulacioni planovi, koji su usvojeni i koji su na snazi, se ne primjenjuju. U konkretnom slučaju kružne raskrsnice na Bulevaru, mislim da su ovdje i grad kao investitor, a i organi uprave koji odlučuju, prvenstveno inspekcija i drugi organi tj. Ministarstvo za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju, a koje će morati odlučivati o određenim fazama po žalbama grada, a u narednom postupku i o građevinskoj dozvoli, dovedeni sada u jednu vrlo nezgodnu situaciju" pojasnio je Gaćanović.

Oni, kao neko ko treba da radi strogo po zakonu i propisima, će vjerovatno biti prisiljeni da donose nekakva poluzakonita rješenja, naglasio je on i dodao da su uložena značajna sredstva iz javnih prihoda bez građevinske dozvole, a građevinska dozvola je za ove radove bila neophodna. 

Gradilišta

Iz Gradske uprave su istakli da je aktivno više od 20 gradilišta u užem centru grada, što govori u prilog tome da se Banjaluka gradi i napreduje.

"Broj gradilišta jeste ekvivalent razvoja našeg grada, zbog čega smatram da svi tome možemo dati doprinos i da se u narednih 10 dana strpimo i imamo razumijevanja, kada će biti završeni najkrupniji saobraćajni projekti koji će našem gradu dati jednu novu dimenziju i kvalitetniji saobraćaj sa mnogo pogodnosti, među kojima je izgradnja nekoliko kilometara novih biciklističkih staza, kao i posebne trake za autobuse i taksi vozila" rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana