Niče novi most preko Široke rijeke u Dervišima

Jasmina Salopek
Niče novi most preko Široke rijeke u Dervišima

BANjALUKA - Izgradnja novog mosta u Dervišima omogućiće kvalitetniju saobraćajnu komunikaciju u tom dijelu grada, te prije svega povećati bezbjednost za pješake i bicikliste.

Novi most biće raspona oko 13 metara, sa dvije saobraćajne trake i dvostranom pješačkom i biciklističkom stazom, ukupne širine oko 14 metara, odnosno kolovozna traka 3,5 metara, biciklistička staza 1,5 metara i staza za pješake širine dva metra.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je juče obišao radove, naglasio je da most preko Široke rijeke u Dervišima predstavlja jedan od pet mostova koji se grade u ovom trenutku.

- Ovaj most smo prepoznali kao prioritetan, jer ovdje niste imali ni trotoar, ni biciklističke staze, sve ono što ima dionica puta prije i poslije. Ovo je bilo jedno rizično, usko grlo, koje je opasno za sve pješake - rekao je Stanivuković.

Kako kaže, radi se o najfrekventnijoj dionici puta u cijeloj Banjaluci, a uz ovaj dio puta, prema Trnu, radiće se trotoar, važan zajednički projekat sa Vladom Republike Srpske.

- Vrijednost novog mosta u Dervišima je oko pola miliona KM, a nastojaćemo da radovi budu okončani i prije zadatog roka od šest mjeseci. Širina mosta biće 14 metara, sa dvije saobraćajne trake i dvostranom pješačkom i biciklističkom stazom. Dobićemo savremeni most koji odgovara i samoj važnosti puta - kaže Stanivuković.

Dodao je da se, uporedo sa ovim značajnim projektom, u ovom trenutku grade još tri mosta u naseljima Česma, Motike i Mišin Han, kao i da će uskoro krenuti sa izgradnjom mosta u Docu koji će zasigurno smanjiti saobraćajne gužve u gradu, ali i svojim izgledom dati jedan novi pečat gradu.

- Ukupna investicija u mostove sa pristupnim saobraćajnicama dosežu cifru od 30 miliona KM - kazao je Stanivuković.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za saobraćaj i puteve Milenko Džever rekao je da je ovo vrlo značajna tačka u saobraćajnom sistemu grada, te je pozvao na strpljenje sve učesnike u saobraćaju u ovom dijelu grada.

- To je tačka u kojoj je u ranijem periodu na ovoj dionici bila prekinuta pješačka komunikacija, a koju ćemo sada dobiti. Dok traju radovi, urađena je preregulacija saobraćaja na način da se javni prevoz što manje usporava i da nema zastoja - naveo je Džever.

Mještanka Ljubica Bojić iz Podgoričke ulice, u kojoj traju radovi, rekla je da tu živi 40 godina i da joj je drago da se problem počeo rješavati.

Preusmjeravanje saobraćaja

Za vrijeme obustave saobraćaja u Dervišima doći će do preusmjeravanja autobusa na linijama javnog prevoza. Linije 13 A i Banjaluka-Trn preusmjeravaju se iz smjera Trna sa Puta srpskih branilaca, desno u ulicu Paje Jovanovića, lijevo kroz privatni posjed  firme, preko mosta, do Puta srpskih branilaca i dalje postojećom trasom, u povratku istim ulicama obrnutim redoslijedom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana