Nezaboravno prvo putovanje vozom

Jasmina Perišić
Nezaboravno prvo putovanje vozom

Banjaluka - Sa osmijesima na licima 180 učenika Osnovne škole "Branko Radičević" juče se vozilo željeznicom jer za većinu je to bio prvi susret sa vozom pa su u dobrom raspoloženju putovali od Banjaluke do Prijedora i nazad.

Promotivnu vožnju đaka sedam odjeljenja šestih razreda, organizovali su "Željeznice Republike Srpske" i Ministarstvo saobraćaja i veza RS, a djeca su u Prijedoru posjetila i fabriku za proizvodnju keksa "Mira".

- Ovo je za mene bilo nezaboravno putovanje i prava avantura. Nikada se ranije nisam vozila vozom i baš mi se dopalo. Bilo bi lijepo kada bismo umjesto autobusom svuda išli željeznicom. Udobno je u vagonu, može dosta nas da sjedne, a možemo i da se prošetamo - rekla je oduševljeno učenica Milica Zelić.

Dodala je da je do sada vozove gledala samo na filmovima i da nije mogla ni da zamisli kako izgleda unutrašnjost vagona.

Uz brdo grickalica, sendviča, slatkiša i sokova, đaci su uživali u vožnji i preplavljeni utiscima, komentarisali pejzaže kroz koje prolaze. Ni Vasilije Strika, nije krio oduševljenje.

- Ovo je super. Veoma sam uzbuđen i drago mi je što radost ovog putovanja mogu podijeliti sa drugarima. U životu sam se vozio jedino automobilom, a lijepo je malo i promijeniti prevozno sredstvo. Šteta samo što je vožnja kratko trajala, jer smo brzo stigli do Prijedora, a još brže mi je vrijeme prošlo u povratku  - rekao je ovaj osnovac.

I mada je jedna grupa đaka u Prijedoru obišla fabriku slatkiša, a druga centar grada, svi su se složili da je najuzbudljivije bilo vrijeme provedeno u vagonima. Kažu bilo bi lijepo da Banjaluka ima i trolejbuse, jer oni najviše podsjećaju na vozove.

Direktor banjalučke saobraćajne sekcije "Željeznica Republike Srpske" Sretko Tubak rekao je da je ovo preduzeće sa zadovoljstvom već četvrtu godinu vodi učenike Osnovne škole "Branko Radičević", na promotivne vožnje vozom.

- Tada su djeca vrlo malo znala o željeznici, a veći dio njih se čak nije nikada ni vozio vozom. Danas imaju određena znanja o ovom prevoznom sredstvu, te pričaju o lokomotivi, brzinama voza, specifičnim zanimanjima vezanim za naše preduzeće - rekao je Tubak

Direktor Osnovne škole "Branko Radičević" Darija Mićić rekla je da su ovaj projekat zvani "Nezaboravno putovanje" prihvatila djeca, nastavnici i roditelji.

- Đaci su oduševljeni jer ima veliki broj njih koji su putovali avionom, ali ne i vozom - kazala je Mićićeva.

Đaci ponovo putnici

Sretko Tubak je najavio da će "Željeznice RS" organizovati još nekoliko vožnji za učenike osnovnih škola koji su izrazili želju za tim.

 - Već sutra imamo planiranu vožnju za osnovce iz Novog Grada, a biće interesantna i vožnja osnovaca iz Prnjavora, gdje sigurno 80 odsto učenika nije bilo u prilici ni da vidi voz, a kamoli da se vozi njim - rekao je Tubak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana