Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja u Banjaluci: Ulaganjem u edukaciju i opremu do kvalitetnijih usluga

Ilijana Božić
Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja u Banjaluci: Ulaganjem u edukaciju i opremu do kvalitetnijih usluga

Banjaluka - Dom zdravlja će u narednom periodu ulagati u obrazovanje medicinskog osoblja kako bi ovladali vještinama dijagnostičkih metoda koje do sada nisu rađene kod nas.

Nastojimo i da obnovimo medicinsku opremu, te da proširimo set usluga koje pružamo našim pacijentima.

Kazala je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović i dodala da su trenutno aktuelni preventivni besplatni pregledi za sve stanovnike od 18 do 70 godina.

Ona je naglasila da bi proširenje dijagnostičkih metoda u ambulantama smanjilo potreba pacijenata da idu u Univerzitetski klinički centar (UKC) RS, koji je preopterećen jer prima stanovnike iz cijele Srpske.

- U protekloj godini pokušali smo se bazirati preko Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite na učešće u projektima vezanim za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Zahvaljujući ministarstvu prijavili smo se za projekat “Treći program Evropske unije u oblasti zdravstva”, koji se odnosi na zloupotrebu antibiotika, te na edukaciju građanstva i zdravstvenih radnika o upotrebi ovih lijekova - kazala je Todorovićeva.

Istakla je da u Domu zdravlja rade posvećeni, profesionalni i vrijedni ljudi koji posao obavljaju vrlo savjesno i korektno.

- Najveći problem ima Odjeljenje radiološke i ultrazvučne dijagnostike, čiji je rendgen aparat star 40 godina. Zbog povećanih potreba pacijenata za ultrazvučnim pregledima, a kako bi se smanjile liste čekanja, neophodna je i nabavka još jednog ultrazvučnog aparata - kazala je Todorovićeva.

Dodala je da je potrebno zamijeniti još pet stomatoloških mašina koje su stare preko 30 godina.

- Novcem Gradske uprave nedavno je nabavljeno sanitetsko vozilo sa kompletnom medicinskom opremom za potrebe Službe hitne pomoći, a donacijom vlade Japana uskoro ćemo dobiti još dva za prevoz pacijenata na liječenje van teritorije Srpske - rekla je Todorovićeva i dodala da imaju potrebu za sanitetskim vozilima, jer je većina njih stara i često se kvare.

Naglasila je da je za nesmetano pružanje zdravstvenih usluga Odjeljenju za hematološku i biohemijsku dijagnostiku, za kućno vađenje krvi i transport uzoraka iz terenskih u centralnu laboratoriju neophodno putničko vozilo.

- Isti problem imaju i Centar za zaštitu mentalnog zdravlja za obavljanje kućnih posjeta, kao i Higijensko-epidemiološka služba za rad na terenu - istakla je Todorovićeva.

Kazala je da je tokom 2018. urađeno 1.033.055 ljekarskih pregleda, pruženo 565.671 različitih vrsta medicinskih usluga, te obavljene 7.284 kućne posjete.

- Na nivou cijelog Doma zdravlja godišnje se pruži oko 4,5 miliona usluga - rekla je Todorovićeva.

Naglasila je da je u proteklom periodu većina objekata Doma zdravlja sanirana ili novoizgrađena.

- U toku je izgradnja novog objekta ambulanti porodične medicine u MZ Petrićevac, a planirana je i izgradnja novog objekta u MZ Dragočaj - istakla je Todorovićeva. 
 

Preventnivni pregledi

Nevena Todorović je istakla da je broj preventivnih pregleda u Domu zdravlja nedovoljan.

- Uzrok tome je, između ostalog, nedovoljno razvijena svijest o značaju i potrebi preventivnih pregleda, nezainteresovanost, te strah od rezultata - rekla je Todorovićeva.

Dodala je da je posebno slab odziv građana na preventivne preglede stolice, na okultno krvarenje i digitorektalni pregled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana