Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku: Korona nije ugasila duh “Kočićevog zbora”

Aleksandar Stojanović
Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku: Korona nije ugasila duh “Kočićevog zbora”

BANjALUKA - Epidemija virusa korona neće ugasiti Kočićev duh, bez obzira na to što je ove godine otkazano tradicionalno zborovanje u Stričićima. Ovakva odluka je donijeta da bi se izbjegao rizik širenja zaraze, jer Manjaču u tim danima posjeti i do 70.000 ljudi.

Rekao je ovo načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić i dodao da se održavanjem kulturnih manifestacija u čast ovog narodnog tribuna nastoji njegovati sjećanje na njegov lik i djelo.

- Nažalost, morali smo da presiječemo i donesemo odluku da ove godine otkažemo svečanu akademiju i borbu bikova, jer tim događajima prisustvuje više desetina hiljada ljudi. I da smo odlučili da održimo zbor, to ne bi bilo kao prethodnih godina, jer je veliki strah među ljudima od zaraze - rekao je Stanić.

Kultura i turizam su dvije djelatnosti koje su najviše pogođene epidemijom, a pored “Kočićevog zbora”, otkazani su i prolongirani brojni događaji planirani za ovu godinu.

- Krajem prošle godine usvojen je kalendar kulturnih i turističkih manifestacija i prvobitno je planirano oko 60 događaja. U prvom talasu epidemije razgovarali smo sa svim organizatorima kako bismo utvrdili nove termine kada to situacija dozvoli i većina je svoje događaje pomjerila za avgust i septembar. Međutim, došlo je do drugog talasa i nije bilo moguće održati pojedine manifestacije, na kojima se okuplja i do 50.000 ljudi - istakao je Stanić i dodao da će se do kraja godine održati tek oko 20 planiranih  manifestacija.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava je posljednjih godina veliku pažnju posvetila razvoju turizma, pa je tako u posljednje četiri godine broj ležaja porastao sa 2.000 na 3.500, a naplata boravišne takse sa 200.000 na 288.000 KM. Za ovu godinu planovi su bili veliki i očekivani su rekordni rezultati u svim parametrima.

- Ipak, pandemija je sve zaustavila, a posljedice i vraćanje na te staze trajaće mnogo godina pred nama. Prvi korak ka tome je Turistička konferencija planirana za 18. septembar, kada će u naš grad doći vodeći stručnjaci iz oblasti turizma, a sa gradovima regiona nastojaćemo da pronađemo najbolje rješenje za oporavak turizma. Zadovoljstvo nam je što će taj prvi korak biti napravljen upravo iz Banjaluke - zaključio je Stanić.

Sajam knjige

Tradicionalni, 25. po redu Sajam knjige u organizaciji “Glasa Srpske” ove godine neće moći da se održi kao ranije, ali na radost brojnih ljubitelja knjige, organizatori su odlučili da sajam održe onlajn od 13. do 22. septembra.

- To je jedan novi, “virtuelni” koncept i Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku će podržati ovaj događaj. To je nešto novo na našim prostorima i sigurni smo da će i ove godine sve proći uspješno, kao i svih prethodnih godina - rekao je Neven Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana