Neradna nedjelja ugroziće pazare i radna mjesta

Jelena Tanacković
Neradna nedjelja ugroziće pazare i radna mjesta

BANjALUKA - Plan za uvođenje neradne nedjelje za zaposlene u trgovini i uslužnim djelatnostima u Banjaluci biće prezentovan u martu, a cilj je da svaka nedjelja u mjesecu bude neradna.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je dodao da se na ovome radi sistemski kako ne bi došlo do kontraefekata za poslodavce i radnike.

- Predvidjeli smo etape kako bi se mogli prilagoditi svima, da ne dođemo u situaciju da neko ostane bez posla. Ako se to bude dešavalo, moramo se pripremiti da ljudi dobiju drugi posao i da se privreda prilagodi - kazao je Stanivuković.

Istakao je da postoji nekoliko modela po kojima će se postepeno uvoditi neradne nedjelje u mjesecu.

-  Razmatramo da krenemo sa dvije neradne nedjelje u mjesecu, dok ne dođemo do toga da bude neradna svaka nedjelja - kazao je Stanivuković.

Predsjednica Savjeta sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kazala je da je ova inicijativa stara šest godina.

- Nema nijednog razloga ni opravdanja da se ne donese odluka u Banjaluci da se ne radi nedjeljom. Svi koji imaju namjeru da kupe nešto, naviknuće se da kupuju subotom ili drugim danima u sedmici, a ne nedjeljom - kazala je Mišićeva za “Glas Srpske”.

Direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da se protive ovoj ideji.

- Ovakva mjera bi za rezultat imala pad prometa između deset i 15 odsto, što bi rezultiralo i smanjenjem radnog angažmana, odnosno broja radnika - istakao je Aćić.

Naglasio je da je potencijalno rješenje jasno, da subjekti koji rade nedjeljom već imaju uračunat rad koji se plaća više u odnosu na ostale dane.

- Naš narod u značajnom dijelu vrijeme tokom vikenda troši u tržnim centrima. Ako je ovakav pristup zabranjivanju rada trgovcima, postavlja se pitanje da li bi i ostalim radnicima trebalo zabraniti rad nedjeljom. Jer, zašto bi trgovci bili u povoljnijem položaju u odnosu na ostale? - rekao je Aćić za “Glas Srpske”.

Bijeljina

Predstavnici Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužne djelatnosti pokrenuli su inicijativu u Savezu opština i gradova da se rad nedjeljom u trgovini zabrani ili ograniči. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je uputio prijedlog gradskoj Skupštini gdje je donesena odluka o zabrani rada nedjeljom svim trgovinskim radnjama na području grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana