Neophodno javno izlaganje projekta novog hotela “Palas”

Jasmina Salopek
Neophodno javno izlaganje projekta novog hotela “Palas”

BANjALUKA - Idejno rješenje za novi hotel “Palas” u centru grada izazvao je lavinu, uglavnom, negativnih komentara na društvenim mrežama, a nezadovoljstvo predočenim rješenjem izrazila je i struka.

Iz Projektnog biroa “Polis” kazali su za “Glas Srpske” da je prihvaćeno rješenje agresivno i kontekstualno neprihvatljivo.

- Kao mnogo puta dosad odstupa se od autorskog rješenja, konkretno Hanija Rašida, na ključnim pozicijama. Ne znamo ko su autori ovog rješenja, navodi se samo “grupa autora iz Banjaluke”, koji svoje rješenje provlače pod zvučnim imenom autora - navode iz “Polisa”.

Kako ističu, mase objekta su uvećane u odnosu na idejno rješenje, odnosi između masa su narušeni, a komunikacija objekta sa okolinom promijenjena, čak nepostojeća.

- Prvobitno planiran prostor za kancelarije i konferenciju je uvećan, privučen ulici, zarotiran na način da je stvoren front prema trgu, te je blokiran pristup planiranom atrijumu. Samim tim distanciran je objekat od korisnika. Kula u kojoj je smješten hotel je previsoka i uvećana. Smatramo da bi trebalo biti javno izlaganje predstavljenog rješenja i upoznavanje autora kako bi nam približili odluke koje su rezultirale ovakvim projektom - zaključili su iz ovog projektnog biroa.

Nakon predstavljanja idejnog rješenja pokrenuta je i onlajn peticija, koju je za manje od 24 časa potpisalo više od 1.400 ljudi. Kako je navela kreatorka peticije, u ovaj projekat trebalo je da se uloži velika pažnja s obzirom da se na njega čeka 43 godine.

- U razvijenim zemljama ulaže se veliki trud da se baština očuva. Na prvi pogled izgleda da zaista uživamo u uništavanju naše baštine. Hotel “Palas” ovim projektom postaje monstruozna i nadasve ružna građevina kojoj nije mjesto u centru - navodi se u peticiji.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je u objavi na “Tviteru” da novi objekti moraju odgovarati vremenu u kojem nastaju.

- Prirodno je da se stilovi gradnje prepliću i da svaki objekat oslikava epohu u kojoj je nastao. Banjaluka ide nezaustavljivo prema naprijed i na tom putu je niko neće usporiti - napisao je Stanivuković.

Gradski menadžer Bojan Kresojević za “Glas Srpske” rekao je da će uvijek biti ljudi koji u svemu pozitivnom vide nešto negativno.

- Banjaluka postaje svjetski grad vrijedan pažnje. Dobijamo moderan svjetski hotel koji predstavlja skladnu kombinaciju između modernog stila i izvornih vrijednosti hotela “Palas” - rekao je Kresojević.

Rušenje starog dijela hotela “Palas” započeto je u subotu, nakon što je stajao kao ruglo u centru grada 40 godina. Rušenje će koštati 2,2 miliona KM, a izgradnja hotela 150 miliona KM.

“Tviter”

Veliki broj kritičara postavlja pitanje da li se vodilo računa o tome da se moderna građevina uklopi u ambijentalnu cjelinu sa starim dijelom “Palasa”. Jedan od korisnika “Tvitera” smatra da je najveći problem u tome što staklena zgrada nema autentični pečat. Banjalučanka Tanja Seizović navela je da kritike nisu neopravdane, te da svako ko ima oko za lijepo vidi da ovo to nije.

- Uništićete prelijepi centar grada zbog tvrdoglavosti, može se to uraditi i drugačije - napisala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana