Nenad Talić upozorio na alarmantno stanje u Sportskom centru “Borik”

Jasmina Salopek
Nenad Talić upozorio na alarmantno stanje u Sportskom centru “Borik”

BANjALUKA - Sportski centar “Borik” duguje dobavljačima i sportistima, jer grad određene obaveze nije isplatio iako nismo potrošili nijednu marku više nego što nam je budžetom dato.

Ovo je istakao direktor JU SC “Borik” Nenad Talić naglasivši da su sve godine završili sa pozitivnim poslovanjem.

- Nikada nismo imali dug prema bilo kojem našem dobavljaču, posebno prema našim sportistima. Tokom prethodnih godina, kao i tokom 2023, sredstva smo vraćali u budžet grada - rekao je Talić.

On je naglasio da SC “Borik”, kao i ostale javne gradske ustanove, posluju na trezorski način. Novac koji zarade iz izvornih prihoda, kao što su turniri, ugostiteljstvo, marketing, itd, polažu na račun grada, da bi iz tih sredstava platili troškove dobavljačima.

- Interesantno je da naše ugostiteljstvo i marketing koriste drugi fond, fond 2, koji nije dio ovog budžeta. Svakodnevno, tokom trajanja turnira, blizu 100.000 KM fizički polažemo na trezor grada. Međutim, dobavljaču koji nam je dovozio robu tokom ta dva mjeseca plaćeno je samo 40 KM. Takođe, od marketinga, više od 50.000 KM je leglo u budžet grada, ali ta sredstva nisu potrošena za ono za šta su namijenjena, odnosno da mi platimo naše obaveze - rekao je Talić.

On je postavio pitanje da li su parkovi ili sportisti bitniji u Banjaluci. Dodao je da su primili opomenu od “Elektroprivrede” da će, ako se uskoro ne plate računi iz 2023. godine, biti isključena struja.

- Novac postoji i ako je neko novac potrošio neplanski, zbog toga se ne smiju kažnjavati sportisti. Ako bude isključena struja, neće se moći održati nijedan trening, ispaštaće sportisti našeg grada - rekao je Talić, te dodao da godišnje više od 250.000 djece prođe kroz ovu ustanovu.

Ponovio je da nije potreban rebalans, da su dobro planirali godinu, te pozvao nadležne da izmire dugove.

- Grad je imenovao i upravni odbor, a ljudima još nisu plaćene apanaže za mjesece novembar i decembar - zaključio je Talić te još jednom ponovio da su ostali  neisplaćeni igrači i sudije na turniru u Boriku.

S druge strane, gradski menadžer Bojan Kresojević tvrdi da su se u ovoj situaciji našli usljed, kako je kazao, destruktivnog djelovanja skupštinske većine, a koja se ogleda zbog neusvajanja rebalansa budžeta za 2023. godinu, ali i u amandmanima koji su umanjili određene stavke u budžetu za 43 miliona KM. Kresojević je istakao da je još u decembru naglašavao da će tada postojati problem oko isplate električne energije i tekućih obaveza u institucijama čiji je grad osnivač.

- Danas, to je nažalost vidljivo kada su u pitanju svi budžetski korisnici iako smo upozoravali na to da će postojati problem u vezi sa isplatom električne energije. Milion maraka nedostaje u budžetu za 2023. godinu da bi se isplatile sve obaveze. To podrazumijeva da računi koji se odnose na javnu rasvjetu, ali i računi kod budžetskih korisnika, kao što je slučaj sa dvoranom “Borik” ne mogu se isplatiti, jer nema dovoljno planiranih sredstava u budžetu za 2023. godinu - kazao je Kresojević.

Dodao je i to da je zbog toga rebalans budžeta morao biti usvojen, te da je predsjednik Skupštine rekao da isti neće biti usvojen.

- Uz sve to, oni su poslali budžetsku inspekciju da zabrane realokacije sredstava gradonačelniku i reći će da je gradonačelnik kriv što nisu plaćeni računi za električnu energiju, grijanje i slično. S druge strane, kada je u pitanju budžet Gradske uprave, Službe za zajedničke poslove u vezi sa električnom energijom, računima za grijanje, režijskim materijalima i slično, on je u 2024. godini planiran u identičnom iznosu kao 2020. godine. Iako je inflacija prisutna od tada, to nije priznato kada su u pitanju troškovi Gradske uprave. Kada uporedimo sa SC “Borik”, tamo je predviđeno 70 odsto više sredstava za ove stavke - rekao je Kresojević.

Dodao je da nimalo nije preča električna energija ili grijanje za zaposlene i korisnike usluga Sportskog centra “Borik” od sobe 16 u Gradskoj upravi, gdje je takođe prisutan veliki broj zaposlenih kao i građani kojima se pružaju usluge.

Plate

Bojan Kresojević je naglasio kako su Centru za socijalni rad plate povećane za više od 50 odsto, SC “Borik” za više od 50 odsto, a da zaposlenima u Gradskoj upravi plata se uvećava za tek 30 odsto.

- Imali smo situaciju sa Centrom za socijalni rad da su namjeravali da zaposlene stave kao prioritet u odnosu na sve druge zaposlene u gradskim institucijama - kazao je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana