Nenad Račić, direktor Gradske razvojne agencije: Profit stiže iz Poslovne zone Ramići

Vesna Popović
Nenad Račić, direktor Gradske razvojne agencije: Profit stiže iz Poslovne zone Ramići

Banjaluka - Na osnovu ideje i koncepta Gradske razvojne agencije, grad je u maju 2013. godine kupio kompleks fabrike "Unis HVT" u Ramićima i tako prvi put došao u poziciju da ima svoj prostor koji je ponudio investitorima. Taj lokalitet plaćen je 6,5 miliona KM, što je trećina tržišne vrijednosti i grad će ovim potezom ostvariti profit.

Rekao je to za "Glas Srpske" direktor ove agencije Nenad Račić, koji bi uskoro trebalo da svoj poslovni angažman nastavi u Komisiji za koncesije Republike Srpske.

- Trenutno firma "Jelšingrad" iz Gradiške pregovora sa Gradskom upravom u vezi sa kupovinom najveće proizvodne hale u Poslovnoj zoni Ramići i za nju nude šest miliona KM. Ako se grad uspije dogovoriti sa investitorom, povratio bi novac koji je uložio u kupovinu tog kompleksa. To samo pokazuje isplativost ulaganja - naglasio je Račić.

Podsjetio je da je lani u ovoj zoni u zakup izdato pet postojećih poslovnih prostora i prodate četiri parcele, čime je ostvaren prihod od 984.500 KM.

- Dalji razvoj ovog projekta preuzeo je Odsjek za lokalni ekonomski razvoj u Gradskoj upravi, a Agencija će i dalje analizirati potencijalne lokacije koje se mogu koristiti za poslovne zone u gradu - kazao je Račić.

Napomenuo je da je od samog osnivanja, prije više od deceniju, Agencija nastojala da svake godine uvede novi model finansijske i nefinansijske pomoći u razvoju grada.

- Prvo smo osnovali Centar za mali biznis, gdje smo okupili zanatlije koje su radile na drvorezima, tapiserijama i proizvodima od stakla, a kojima smo pomagali da obezbijede repromaterijal. Cilj je bio da se što prije osamostale i registruju kao samostalni preduzetnici - naveo je Račić.

Dodao je da su kroz umrežavanje malih i srednjih preduzeća, koja se bave istim ili srodnim djelatnostima, pokušali da unaprijede njihovu konkurentnost i produktivnost.

- Osnovali smo tri klastera: drvo, auto-mehaničarski i stolarski. Drvo klaster je najuspješniji i čine ga 20 proizvođača od kojih se svaki bavi segmentom proizvodnje namještaja. Već drugu godinu izvoze svoje proizvode u Izrael, Austriju i Njemačku - precizirao je Račić.

Istakao je da su paralelno radili i na uvođenju finansijske pomoći, koja prije osnivanja Agencije nije postojala u gradu.

- Do 2012. godine u saradnji sa Novom bankom Agencija je obezbijedila povoljne kredite koji su uloženi u privredu. Ponudili smo 460.000 KM, a banka dva puta veći iznos, tako da smo kroz kredite, koji su dodijeljeni firmama, na raspolaganju imali 1,3 miliona KM. Tim novcem omogućeno je zapošljavanje 90 novih radnika, a iznos od 460.000 KM do kraja 2012. godine vraćen je u budžet grada - rekao je Račić.

Prema njegovim riječima, od 2009. do 2012. godine dodijeljeni su podsticaji od 1,8 miliona KM kojima su nabavljani repromaterijali, mašine i zaposleno 411 radnika.

- Banjaluka je prva lokalna zajednica u RS, koja je 2011. godine uspostavila Garantni fond kao vid novčane pomoći. Odobreno je 49 garancija u iznosu od 768.000 KM. Pošto mi tim iznosom garantujemo polovinu kredita u privredu je uloženo 1,5 miliona KM, čime je omogućeno stvaranje 38 radnih mjesta - dodao je Račić.

Precizirao je da je do danas ukupno otplaćeno sedam kredita za koje su izdate garancije u vrijednosti od 120.000 KM.

- Projekat je veoma uspješan, jer većina korisnika uredno vraća kredite. U samo nekoliko slučajeva je bilo zastoja u otplati. Za one koji redovno vraćaju ove kredite dajemo dodatne subvencije u vidu vraćanja polovine iznosa kamate na godišnjem nivou. Taj program se počeo primjenjivati 2014. godine kada je isplaćeno 2.351 KM na ime kamata iz 2013. godine. Trenutno čekamo odobrenje za isplatu 15.500 KM kamata iz 2014. za 22 korisnika kredita - kazao je Račić.

Naglasio je da se Agencija u realizaciji projekata ne oslanja isključivo na novac iz budžeta grada, već i da koristi mogućnosti sredstava iz međunarodnih fondova.

- Stalno tragamo za novim mogućnostima. Lani smo pomogli u implementaciji projekata "Zvučne knjige", kojima je poboljšan kvalitet života slijepih lica, a obezbijeđeno je oko 50.000 evra putem IPA fondova. Bili smo i jedan od pet partnera u trogodišnjem projektu "Energija za istočne gradove", koja se bavila energetskom efikasnošću. Grant od 599.000 evra obezbijedila je EU - naveo je Račić.

Dodao je da Agencija trenutno izrađuje resursnu kartu grada.

- Na taj način grad će imati evidenciju imovine kojom raspolaže, ali i resursa koje bi mogao ponuditi investitorima kroz javno privatno partnerstvo - rekao je Račić.

Procjena

Radnici Agencije učestvovali su u popisu i procjeni prošlogodišnje štete od poplava.

- Sačinili smo izvještaj, koji je pokazao da su nepogode u gradu napravile štetu od 75 miliona KM. Posao je posebno bio zahtjevan ako se ima u vidu da je pod vodom bilo više od 2.200 domaćinstava i 330 preduzeća - rekao je Račić.

Nenad Račić rekao je da trenutno čekaju odgovore za projekte koje su kandidovali kod međunarodnih fondova.

- Jedan od većih je u okviru saradnje sa USAID GOLD projektom i na njihov poziv, a prema Deloitte Consulting Overseas Project LLC, Gradska razvojna agencija se kandidovala sa setom aktivnosti kao voditelj za lokalni ekonomski razvoj. Ukoliko aplikacija bude prihvaćena, saradnja će se regulisati putem okvirnog sporazuma vrijednosti 150.000 dolara za period od tri godine. Rezultat toga trebalo bi da bude povećanje broja zaposlenih, povećanje prihoda, povećanje izvoza i povećanje obima investicija - kazao je Račić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana