Nemar i neznanje najčešći uzroci požara

Kristina Rađen
Nemar i neznanje najčešći uzroci požara

BANjALUKA - Priroda, uprkos visokim temperaturama, u najvećem broju slučajeva nije glavni krivac za izbijanje požara, već ljudski nemar i nestručno rukovanje vatrom.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” komandant vatrogasne brigade Miroslav Malinić.

Naglasio je da su prethodnih dana imali pune ruke posla zbog vatre koja je najčešće izbijala u prigradskim naseljima paljenjem korova i niskog rastinja.

- U 90 odsto slučajeva nesavjesni pojedinci svojim nemarom prilikom čišćenja njiva ili pomoćnih objekata kada spaljuju otpad izazivaju vatrene stihije. Što je interesantno i klima-uređaji su česti uzročnici požara, jer zbog neadekvatnog održavanja oni se često zapale - rekao je Malinić.

Pojasnio je da su zbog pomenutih problema u prethodnom periodu imali čak pet do šest intervencija dnevno.

Prema njegovim riječima, požari najčešće izbijaju u prigradskim naseljima, kao što su Ivanjska, Kola, Karanovac, Melina...

- Mještani koji se uglavnom bave poljoprivredom krčenjem i paljenjem pripremaju teren za proljećnu i ljetnu sjetvu. Vatra jako brzo može zahvatiti šire područje te na taj način ugroziti ljudske živote i imovinu - istakao je Malinić.

Ponovo je apelovao na građane da nikako ne pali vatru na otvorenom za vrijeme visokih temperatura, pogotovo na površinama koje ne mogu kontrolisati. Kao primjer je istakao da su vatrogasci nedavno intervenisali čak dva puta na istom terenu, pokušavajući da ugase vatru u selu Melina, koja je gorjela gotovo cijelu noć.

- Požar smo uspješno stavili pod kontrolu. Smatramo da je uprkos našim brojim upozorenjima i ovaj incident prouzrokovao čovjek svojom nepažnjom - naglasio je Malinić.

Saopštio je da bi vatrogasci bili najsrećniji kada bi građani uvažili njihove savjete i na taj način smanjili broj incidenata.

- Mi smo uvijek spremni da izađemo u susret svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na to da li se radi o požaru ili ostalim nevoljama u kojima se nađu naši sugrađani - zaključio je Malinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana