Nema zime za đake i nastavnike

Maja Stanojević
Nema zime za đake i nastavnike

Većina škola na području grada koje same zagrijavaju objekte spremno su dočekale dolazak hladnih dana. Ogrev je pripremljen na vrijeme, a većina škola završila je i remont kotlovnica.

Iz školskih uprava kazali su da su hladne dane dočekali bezbrižno te da će đaci i nastavnici imati tople učionice.

Direktorica Osnovne škole “Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu Rajka Čajić kazala je za “Glas Srpske” da su obezbijedili dovoljnu količinu drva za predstojeću zimu, dok je nabavka uglja pri kraju.

- Centralnu i područnu školu pohađaju 192 učenika. U sezoni potrošimo oko 100 kubnih metara drva, a narednih dana očekujemo i obnovu zaliha uglja. Dvije trećine naših materijalnih troškova, odnosno oko 30.000 KM, odlazi na ogrev, što je velika boljka svih škola koje imaju vlastito grijanje - rekla je Čajićeva. Dodala je da su svi objekti kao i stolarija na njima starije gradnje pa  zbog toga teže zagrijavaju prostorije.

Nabavku drva završili su i u OŠ “Petar Kočić” u Kolima, koju pohađa 103 učenika, raspoređenih u centralnoj školi i dvije područne škole u Stričićima i Pavićima.

- Centralna škola ima svoju kotlovnicu koju smo očistili i pripremili na vrijeme. Za ovu zimsku sezonu, škola je nabavila oko 110 kubnih metara drva tokom ljetnog raspusta, a stiže nam i 80 tona uglja - rekla je za direktorica ove škole Dubravka Bosančić.

Razloga za brigu nemaju ni đaci u Osnovnoj školi “Milan Rakić” u Karanovcu.

Direktorica ove škole Danijela Mirković potvrdila je za “Glas Srpske” da su spremni za hladne dane.

- Kotlovi su zamijenjeni, a učionice zagrijane s prvim nagovještajem hladnog vremena. U sezoni nam je potrebno oko 180 kubnih metara drva kako bi se učionice zagrijale, s tim da uvijek ostane nekoliko metara od prethodne sezone - rekla je Mirkovićeva.

Direktor OŠ “Mladen Stojanović” u Bronzanom Majdanu Nenad Mihajlović kaže da će mališani imati sve uslove kad počnu hladni zimski dani, a u područnim školama su već krenuli grijati.

- Nabavka uglja je završena, a kotlovnice pripremljene na vrijeme tako da su osnovci prve hladne dane dočekali u toplom. Inače, u sezoni potrošimo između 80 i 100 tona uglja - kazao je Mihajlović za “Glas Srpske”.

Stolarija

Mnoge škole na području grada imaju problema sa zagrijavanjem učionica i gubitkom energije zbog dotrajale stolarije. Direktorica OŠ “Milan Rakić” u Karanovcu Danijela Mirković kazala je da su u centralnoj školi zamijenjeni dotrajali kotlovi, ali su cijevi i radijatori zastarjeli.

- U centralnoj školi je teško zagrijavati učionice zbog stare stolarije i fasade na zgradi. Škola nema dovoljno novčanih sredstava za zamjenu cijevi i radijatora pa apelujemo na Gradsku upravu da nam pomognu - kazala je Mirkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana