Nema novih nameta iz Toplane za građane

Vesna Popović
Nema novih nameta iz Toplane za građane

Banjaluka - Neće biti novih nameta za Banjalučane. "Toplana" ne može da uvodi dvotarifni sistem naplate bez saglasnosti grada, a to znači da oni koji su se odjavili sa grijanja neće morati da plaćaju to što im toplovodne cijevi prolaze kroz stanove.

Izjavio je to juče na konferenciji za novinare gradonačelnik Slobodan Gavranović.

- "Toplana" nije u poziciji da uvodi nove namete. Ona može da predlaže rješenja, s obzirom na to da je menadžment odgovaran za stanje u tom preduzeću. Ako će se naplaćivati fiksni i varijabilni dio, to pitanje mora biti uređeno i to ne može bez saglasnosti grada i Skupštine. O tome ćemo govoriti kada za to dođe vrijeme - kazao je Gavranović. 

Istakao je da je veliki problem što se jedan broj korisnika odjavio sa mreže, ali krade toplotnu energiju.

- Postoji neusklađenost zakona o zaštiti potrošača, prostornom uređenju i komunalnim djelatnostima koji pravi velike probleme u radu "Toplane" i taj problem se mora riješiti - naveo je Gavranović.

Naglasio je da je napravljen elaborat koji bi trebao dati model kako da "Toplana" dođe do finansijske i tehnološke konsolidacije, a za to je potrebno 90 miliona KM.

Govoreći o izboru novog vršioca dužnosti direktora vrtića, Gavranović je naglasio da Odjeljenje za društvene djelatnosti provjerava da li predloženi kandidati ispunjavaju uslove i da li su stečeni uslovi da se trenutni v.d. direktora može razriješiti dužnosti.

Istakao je da grad neće dobiti 1,3 miliona KM koje je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obećalo za rješavanje probleme snabdijevanja vodom.

- Iz Razvojnog programa očekujemo dva miliona KM i čim ih dobijemo, uložićemo ih u "Crno vrelo" - kazao je Gavranović.

Sumirajući rezultate kazao je da je grad uložio više od 75 miliona KM u projekte kao što su snabdijevanje vodom, Poslovna zona Ramići, dvije nove toplane...

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je da je ove godine obezbijeđeno 200.000 KM kroz program pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

- Taj novac će biti uložen u podršku poljoprivrednicima, a javni oglas će biti raspisan tokom ove sedmice. Isto tako, do kraja mjeseca biće objavljen i javni poziv za dodjelu 800.000 KM podsticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje - naglasio je Komljenović.

Dokumenta

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Slavko Tanasić rekao je da su službenici u protekloj godini ovjerili oko 450.000 dokumenata.

- Obavili smo oko 170.000 verifikacija upisa u matične knjige, za CIPS je obavljeno više od 130.000 provjera podataka, a građanima smo pružili oko 10.000 usluga pravne pomoći - naveo je Tanasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana