Nema izgradnje crkve na igralištu u Boriku

Vesna Popović
Nema izgradnje crkve na igralištu u Boriku

Banjaluka: Neće biti izgradnje crkve na dječijem igralištu u Boriku!

Jednoglasno je to na jučerašnjoj sjednici odlučila Skupština grada stavivši van snage odluku o izmjeni regulacionog plana za Borik kojom je bila predviđena izgradnja pravoslavnog hrama na Bulevaru Živojina Mišića.

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić rekla je da neće biti izmijenjen regulacioni plan za Borik već da se traže druge lokacije na kojima bi mogla biti izgrađena crkva.

- Vjerski objekat biće sagrađen na lokaciji prihvatljivoj i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za stanovnike Borika. Vjerujem u kompromisno rješenje - rekla je Brkićeva.

Skupština grada jednoglasno je prihvatila zahtjev Građanske inicijative za Borik da bude sačuvano dječije igralište. Ovo je drugi put da odbornici razmatraju ovo pitanje jer u novembru prošle godine ono nije dobilo potreban broj glasova. Na tu odluku GI za Borik je uložila žalbu Vrhovnom sudu RS, koji je poništio je tu odluku Skupštine grada i vratio ovaj dokument na ponovno razmatranje pred odbornike.

Na prijedlog odbornika PDP-a Zorana Talića sa 18 glasova za Skupština grada je donijela zaključak da na igralištu u neposrednoj blizini Osnovne škole "Branko Ćopić" bude obogaćen sadržaj za djecu i odrasle postavljanjem klupa, sprava za dječije igralište ili šaha.

Veliku diskusiju izazvalo je i utvrđivanje nacrta izmjene dijela regulacionog plana "Regionalni centar" koji obuhvata dio naselja Lazarevo kako bi preduzeće "Oktan promet", čiji je vlasnik narodni poslanik Vojin Mitrović, izgradilo benzinsku pumpu.

Nezavisni odbornik Slobodan Lukić smatra da nacrt za izmjenu pomenutog dijela regulacionog plana ne treba donositi dok god traje sudski spor u vezi sa tim zemljištem.

- Bio sam protiv ove odluke jer dugoročno grad može imati samo veliki štetu - kazao je Lukić.

U decembru prošle godine Skupština grada je dala zeleno svjetlo za promjenu regulacionog plana u Lazarevu kako bi bila izgrađena benzinska pumpa. Izmjena RP "Regionalni centar" obuhvata prostor pored autoputa Banjaluka - Gradiška i Bulevara Milutina Milankovića. Izgradnja je planirana na dijelu parcele za koju grad tvrdi da je njegovo vlasništvo i da je to bio dio zemljišta koje je grad dao na raspolaganje i korišćenje Poljoprivrednoj školi. U toku je sudski spor radi utvrđivanja vlasništva nad tom parcelom.

Porez na nepokretnosti

Odbornik DNS-a Boran Bosančić juče je predao inicijativu za izmjenu odluke o visini vrijednosti nepokretnosti na teritoriji grada koja se koristi kao osnovica za obračun poreza na nepokretnosti.

- Na osnovu cijena koje su stavljene u ovoj odluci pojedini građani su dobili u ovoj godini drastično uvećane račune za porez na nepokretnost - rekao je Bosančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana