Nekadašnji gimnazijalci proslavili maturu: Uspomene ne blijede ni nakon 55 godina VIDEO

Jelena Tanacković
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Maturanti banjalučke Gimnazije, nekadašnje Realke, proslavili su 55 godina mature, a druženje je potvrdilo da ni više od pet decenija nisu iščezla sjećanja na anegdote i simpatije tokom četiri godine provedene u školskim klupama.

Maturanti, koji su srednjoškolsko obrazovanje završili 1967. godine,  gimnazijskom himnom “Gaudeamus igitur”, započeli su proslavu jubileja, a potom otvorili izložbu pod nazivom “Naših 55”, koju čini 12 panoa sa fotografijama dosadašnjih okupljanja.

Jedan od maturanata generacije iz 1967. godine Luka Medar, rekao je da ga je ovaj trenutak podsjetio na mladost i gimnazijske dane.

- Viđamo se rijetko, a ovo je još jedan dan koji ćemo zapisati u naše bilješke. Ovo nam pričinjava radost, ali i tugu jer se sa sjetom prisjećamo i onih koji nisu više sa nama i na ovaj način odajemo počast - rekao je Medar.

Obilježavanje 55. godišnjice mature započeli su još 8. aprila kada su posadili osam stabala na mjestu bivše Realke, odnosno kod današnje Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

- Gimnazijalci su bili veoma vezani za Realku. Voljeli smo je i plakali smo za njom kada je srušena. Ovaj simbol od osam stabala biće sjećanje na osam odjeljenja, koja su završila školovanje 1967. godine - kazao je Medar.

 

Milan Matavulj, koji je pohađao IV-4 odjeljenje, doputovao je iz Novog Sada kako bi se vidio sa drugarima i kako bi se prisjetili uspomena iz prohujalih dana.

- Veliko zadovoljstvo je vidjeti svoju generaciju. Došli smo po još jedan dio sjećanja. Svaki put kad se sretnemo, obogaćujemo život druženjem i smijehom - rekao je Matavulj. 

Ni daleki put iz Čikaga nije teško pao Stojanu Kostiću, takođe maturantu iz 1967. Kazao je kako se uvijek rado prisjeti anegdota iz nezaboravnih tinejdžerskih dana.

- Dva dana sam putovao da bih stigao na još jedan školski čas. Đačko doba zauvijek će biti najljepše doba, a to smo potvrdili još jednim našim okupljanjem - kazao je Kostić.

Realka

Banjalučka Realka srušena je u zemljotresu koji je pogodio Banjaluku 1969. godine. Tada je u gradu oštećeno i srušeno na hiljade objekata, privrednih društava, javnih i stambenih zgrada, kuća, puteva, mostova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana