Neizvjesna prodaja mjesečnih karata za septembar

Aleksandra Todorović
Neizvjesna prodaja mjesečnih karata za septembar

BANjALUKA - Predstavnici prevoznika trebalo je prekjuče da se sastanu sa članovima gradske administracije, ali do susreta nije došlo, pa, prema riječima prevoznika, prodaja mjesečnih karata za septembar, po svemu sudeći, neće početi.

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić kazao je za “Glas Srpske” da su ranije dostavili svu potrebnu dokumentaciju o prihodima i rashodima, kao i o broju prodatih karata za 2019, 2020, kao i za tekuću godinu.

- Na prethodnom sastanku, koji je održan 6. avgusta, prevoznicima je rečeno da dostave dokumentaciju kako bi predstavnici gradske administracije do idućeg sastanka, koji je trebalo da se održi 23. avgusta, analizirali podatke i iznijeli svoje prijedloge o konkretnim mjerama i iznosu subvencija za javni gradski prevoz - rekao je Mijić.

Istakao je da je sastanak trebalo da se održi kako bi prevoznici mogli da planiraju i organizuju prodaju mjesečnih karata za septembar, jer počinje nova školska godina i moraju se organizovati redovi vožnje.

- Nema potrebe da trenutno saobraćaju puni redovi vožnje jer nema dovoljno putnika - pojasnio je Mijić i dodao da zarađenim sredstvima ne mogu pokriti gubitke koji su se nagomilali u ljetnim mjesecima.

Istakao je da potreban iznos subvencija zavisi od linije do linije.

- Za linije gradskog saobraćaju minimalan iznos je tri ili 3,5 KM po kilometru, kako bi linija bila rentabilna, a sada je spao na maksimalno 1,7 KM. Iznos za prigradske linije je malo niži od gradskih, a on je sada ispod jedne marke po pređenom kilometru - precizirao je Mijić.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske” da je sastanak odgođen zbog gustog rasporeda i brojnih obaveza povodom “Kočićevog zbora”, te da će uskoro biti održan.

- Mi smo analizirali dostavljene podatke, iako oni nisu bili u formi koju smo tražili, i u tom smislu analiza je manjkava, ali nezavisno od dokumentacije mi se pripremamo za sastanak sa prevoznicima - istakao je Kresojević.

Naglasio je da ne žele da se komunikacija zasniva na nekom vidu ucjene, te da je svima cilj dogovor, kako bi javni gradski saobraćaj normalno funkcionisao.

- Prevoznici nemaju pravo da obustave prodaju karata, mi smo zainteresovani da razgovaramo, ali zbog ogromnog broja obaveza ove sedmice nismo mogli održimo sastanak - zaključio je Kresojević.

Bez konkretnog dogovora

Na prethodnom sastanku, koji je održan 6. avgusta, između prevoznika i gradskog menadžera Bojana Kresojevića i šefa Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slavka Davidovića nije došlo do konkretnog dogovora.

- Imajući u potpunosti razumijevanje za smanjen broj putnika, koji je ovoj djelatnosti uzrokovao finansijske gubitke, dogovoreno je da se u narednom periodu izvrši detaljna analiza stanja, kako bi se utvrdio stvarni uticaj pandemije na poslovanje prevoznika, a potom pronašlo i najoptimalnije rješenje - poručio je Kresojević.

Prevoznici su ranije iskazali nezadovoljstvo, jer sastanku nije prisustvovao gradonačelnik Draško Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana