Nedostatak novca koči izgradnju “Parka ljubavi”

Jelena Tanacković
Nedostatak novca koči izgradnju “Parka ljubavi”

BANjALUKA - Safikada i njena tužna životna priča oduvijek su imali posebno mjesto u srcima Banjalučana, a “Park ljubavi”, čija je izgradnja najavljena, trebalo bi da se nađe na lokaciji između tvrđave Kastel, groba Safikade i “Tržnice”. Ipak, početak gradnje je neizvjestan, jer još nije obezbijeđen novac za to.

Safikadin grob nalazi se preko puta tvrđave Kastel, a na tom mjestu momci i djevojke pale svijeće koje simbolišu vječnu ljubav. Međutim, stanje u kojem se trenutno nalazi ovaj spomenik nimalo ne priliči turističkom gradu.

Iz Gradske uprave rekli su za “Glas Srpske” da je u planu da bude sagrađen “Park ljubavi”, kako je to i ranije najavljivano.

- Izgradnja ovog parka, sa spomenikom Safikadi, jedan je od prioriteta grada, prvenstveno zbog izuzetne istorijske vrijednosti, ali i prioritet kada je riječ o turizmu, jer predstavlja jedan od turističkih potencijala grada - rekli su iz Gradske uprave.

Kako su naveli, priča o Safikadi ima istorijsku važnost i vrijednost te da je tome potrebno pristupiti kao kulturnoj i materijalnoj baštini.

- Idejno rješenje za ovaj projekat već postoji, potrebno je naći novac i riješiti detaljno projektnu dokumentaciju. Gradskoj upravi je na realizaciji ovog projekta potrebna saradnja sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa - poručili su iz Gradske uprave.

Iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa za “Glas Srpske” su kazali da Safikadin grob nije zaštićeno kulturno dobro i da nije u njihovoj nadležnosti.

- Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika BiH je ranijih godina podnesena peticija da Safikadin grob bude proglašen nacionalnim spomenikom. Peticija je odbačena u novembru 2011. godine sa obrazloženjem da ne zadovoljava potrebne kriterijume - kazali su iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Saradnik u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka Mladen Šukalo kaže da su svjesni da bi interpretacija poznate banjalučke legende trebalo da bude podignuta na viši nivo.

- Pokrenuli smo inicijativu za izgradnju “Parka ljubavi”, za koji je postojalo nekoliko lokacija. Projektanti bi trebalo da daju konačnu sliku kako bi to zapravo izgledalo, da bi cijelo okruženje bilo posvećeno legendi - rekao je Šukalo.

Legenda

Prema jednoj legendi, Safikada je bila unuka Ferhad-paše Sokolovića, a prema drugoj, kćerka uglednog i bogatog Banjalučanina. Bila je zaljubljena u turskog vojnika-askera. Nakon što je on poginuo u borbi, Safikada je obukla vjenčanicu i stala pred top koji je plotunom sa tvrđave Kastel označavao podne. Njene posljednje riječi bile su: “Vjerna sam ti do groba”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana