Nedostaju vodiči koji govore njemački

Aleksandar Stojanović
Nedostaju vodiči koji govore njemački

BANjALUKA - Turistička organizacija grada (TOBL) muku muči sa nedostatkom kadrova a nema nijednog vodiča koji govori njemački jezik.

Kako ističu u deficitu su i  sa vodičima za turiste sa kineskog i turskog govornog područja.

- U evidenciji imamo 27 lica koji obavljaju poslove vodiča na engleskom, ruskom, španskom, italijanskom i grčkom jeziku, a nadamo se da će se situacija u narednom periodu popraviti. Nažalost, odliv stanovništva se odrazio i na našu struku. Posljednjih godina imali smo četiri licencirana vodiča za njemački jezik, a prošle godine smo ostali bez ijednog - istakli su iz TOBL-a.

Predsjednik Udruženja turističkih vodiča Milan Bukara kaže da se pored odlaska u potrazi za boljim životom, razlozi mogu naći i u tome što se od posla vodiča ne može normalno egzistirati.

- Uglavnom su to honorarni angažmani, ne baš mnogo plaćeni.  Obično je to dodatna aktivnost za one koji imaju stalni posao. Banjaluka nema priliv turista tokom svih 12 mjeseci kao Trebinje ili Mostar i, otprilike, turisti u naš grad dolaze aktivno neka tri mjeseca - kazao je Bukara.

Dodao je da gostiju sa njemačkog govornog područja posljednjih sezona ima znatno više i zbog toga su problemi nešto veći, nego sa turskim i kineskim turistima.

- Što se tiče Kineza, oni najčešće sa sobom imaju vodiča koji govori engleski jezik, pa to rješavamo na takav način i mislim da je to dobro. Ako uzmemo u obzir da je vodič za kineski jezik u Beogradu 140 evra, to bi za nas bilo veoma skupo, jer posjete nisu tako česte. A turski turisti nisu redovni gosti, kao na primjer u Sarajevu, pa zbog toga za njima i nema neke potrebe - rekao je Bukara. 

Turistički vodič Ana Šešum ističe da Ministarstvo svake godine organizuje obuku vodiča, ali da se većina ne odluči baviti tim pozivom.

- Broj turista u gradu je primjetan, a razlozi za nedostatak pojedinih vodiča su brojni. Od malog obima posla do toga što nema velike zarade. Ovaj posao se mora zaista voljeti i biti mu maksimalno posvećen - kazala je Šešum.

 

Obuka

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske u 2019. godine provelo je novi ciklus obuke za turističke vodiče kroz koju je prošlo 56 polaznika, ali proces licenciranja još nije završen.

- Takođe, prema aktima evidenciju i izdavanje akreditacija vodičima u gradu vodi Odjeljenje za privredu, ali to pitanje nije još riješeno. Potrebno je izmijeniti pravilnik i tu nadležnost prenijeti na Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku ili našu organizaciju - kazali su iz Turističke organizacije grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana