Nedjelja djeteta posebno obilježena u porodici Stanković: Tri kreveca, tri radosti

Jasmina Perišić
Nedjelja djeteta posebno obilježena u porodici Stanković: Tri kreveca, tri radosti

Banjaluka - Šestomjesečne trojke Katarina, Marija i Ana najveća su radost i bogatstvo Dragana i Vesne Stanković, žitelja Česme.

Povodom Nedjelje djeteta bebe, rođene 20. aprila, posjetili su u petak predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Javnog fonda dječije zaštite Republike Srpske.

- Nije česta situacija da se rađaju trojke. Moto ovogodišnje Dječije nedjelje je "Porodica na prvom mjestu", a Stankovići su zaista srećna porodica. Pravi su primjer kako se u harmoničnom okruženju podižu djeca - rekla je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Branka Sladojević i uručila Stankovićima prigodne poklone.

Dodala je da resorno ministarstvo podržava višečlane porodice, ali da se akcenat stavlja i na brigu o djeci bez roditeljskog staranja.

- U narednom periodu planiramo da razvijamo hraniteljstvo kako bi svako dijete imalo porodicu, s ciljem da se vrijednosti porodice vrate na svoje mjesto, jer je to pravo okruženje u kojem dijete treba da odrasta - kazala je Sladojevićeva.

Direktor Javnog fonda dječije zaštite RS Nedeljko Jović rekao je da i ova ustanova tradicionalno svake godine u toku Nedjelje djeteta posebnu pažnju posveti porodici, djeci i roditeljstvu.

- Porodica Stanković je jedina porodica u RS koja je od prošle godine dobila trojke i darivali smo im 1.500 KM. Kroz opremu za novorođenčad za troje djece moći će da dobiju još 750 KM, i preko granta Ministarstva porodice omladine i sporta RS koji plasira Fond 1.800 KM. Ukupna pomoć ovoj porodici je 4.050 KM - rekao je Jović.

Majka trojki Vesna Stanković kaže da nije lako istovremeno podizati tri bebe, te da je svaka pomoć dobrodošla.

- Teško je snaći se sa njih tri, ali u tri kreveca su moja sreća i radost. Nemam vremena za odmor, ali čim ih pogledam, srce mi je puno i zaboravim na sve. Mnogo mi pomažu svekrva i svekar, ali i dvije tete koje smo angažovali. Jedna je velika maza, druga je malo razmažena, a treća je već mudrica. Hvala svima na poklonima - rekla je Stankovićeva.

Dodala je da su je doktori upozoravali na rizičnu trudnoću.

- Zbog toga sam ležala četiri mjeseca u bolnici, ali, na svu sreću, bebe su rođene žive i zdrave - kazala je Stankovićeva.

Pomoć

Nedeljko Jović je istakao da je Fond samo povodom Dječije nedjelje izdvojio oko 35.000 KM za podršku višečlanim i socijalno ugroženim porodicama.

- Dio novca namijenjen je i djeci ratnih vojnih invalida i djeci bez roditeljskog staranja, kao i određenim udruženjima i organizacijama koji se bave djecom - rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana