Ne stišava se bura zbog prijedloga rebalansa budžeta grada

Miloš Vasiljević
Ne stišava se bura zbog prijedloga rebalansa budžeta grada

BANjALUKA - Trzavice na relaciji skupštinska većine predvođena SNSD-om s jedne strane i Gradske uprave sa druge ne jenjava pa je sporno kakav će biti prijedlog rebalansa budžeta za 2023. godinu, jer koalicija smatra da bi ovaj dokument trebalo da bude bez kreditnog zaduženja, dok gradski menadžer ističe da bi takav pristup zaustavio razvoj grada.

I dok prepucavanja ne manjka ni u posljednjim danima ove godine, za glavu se hvataju oni koji direktno zavise od toga da li će primiti svoju platu, kao što je to slučaj sa radnicima Doma zdravlja.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković rekao je da su juče predstavnici koalicije skupštinske većine uputili zahtjev gradonačelniku Drašku Stanivukoviću da u što kraćem roku dostavi prijedlog rebalansa budžeta za 2023. godinu bez kreditnog zaduženja, da bi bila zakazana vanredna sjednica, koja je planirana za četvrtak.

- Svih 19 odbornika koalicije neće podržati kreditno zaduženje koje je u skupštinsku proceduru uputio gradonačelnik - rekao je Ninković dodavši da Gradska uprava najkasnije danas do 16 časova treba da dostavi prijedlog rebalansa budžeta grada.

Prema njegovim riječima, prijedlog budžeta za 2024. godinu već je upućen u skupštinsku proceduru te će SNSD i skupštinska većina uložiti amandmane na ovaj dokument. Ninković je podsjetio da je nacrt budžeta za 2024. godinu usvojen na vrijeme te da je gradonačelnik, kako on tvrdi, čekao više od mjesec dana da ga uputi u skupštinsku proceduru.

- Javna rasprava o rebalansu budžeta završena je prije dva mjeseca. Ni danas nemamo taj prijedlog bez kreditnog zaduženja i jasno smo rekli i na sastancima da niko od nas neće podržati kreditno zaduženje, jer smatramo da je u ovom trenutku nepotrebno - rekao je Ninković dodavši da ne žele da zadužuju građane Banjaluke za novih sedam miliona KM.

Svoje viđenje ovog, sada već problema imao je i gradski menadžer Bojan Kresojević, koji tvrdi da je jasna namjera skupštinske većine da budu zaustavljeni procesi koji u Banjaluci znače realizaciju novih projekata i politika. On je dodao da će Gradska uprava još danas analizirati zahtjeve koje će uputiti predstavnici skupštinske većine.

- Najnovija odluka skupštinske koalicije da ne podrži rebalans budžeta sa proširenjem budžetskog okvira negativno će se odraziti na sve budžetske korisnike. Najave iz koalicije da će prihvatiti prijedlog budžeta za narednu godinu i rebalans budžeta samo uz eliminisanje kreditnog zaduženja, potvrđuju da postoji jasna namjera skupštinske većine da zaustavi sve procese u gradu - kazao je Kresojević.

Osvrnuo se i na potrebe radnika Doma zdravlja, koji bi usvajanjem rebalansa sa proširenjem budžetskog okvira dobio dodatnu podršku, uz konstataciju da ga iznenađuje stav predsjednika Skupštine da grad nema ništa sa platama zaposlenih u Domu zdravlja.

- Predsjednik Skupštine grada rekao je da grad nema ništa sa isplatom plata i sa drugim vrstama isplata u Domu zdravlja. Sa druge strane direktorica Doma zdravlja nas poziva svaki dan i pita kada će biti moguće isplatiti dodatna sredstva, jer ta ustanova u ovom momentu nije isplatila platu za dva mjeseca i mislim da to neće biti moguće uraditi bez podrške grada - poručio je Kresojević.

Dalji koraci

Bojan Kresojević je istakao da će gradska administracija učiniti sve da danas do 16 časova, do kada je skupštinska većina najavila rok za dostavljanje prijedloga rebalansa bez kreditnog zaduženja, analizira sve što su naveli, da bi bili sagledani dalji koraci.

- Ono što je sigurno jeste da za sve što je potrebno za grad sredstava neće biti dovoljna i moraćemo tražiti rješenja kako za ovu, tako i za narednu godinu. To znači da će svi budžetski korisnici osjetiti velike negativne efekte - kazao je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana