Ne damo rampu na Banj brdu ni po koju cijenu!

Danijela Stokanić
Ne damo rampu na Banj brdu ni po koju cijenu!

Banjaluka - Ljubitelji prirode, koji skoro svakodnevno borave i pješače na Banj brdu, poručili su gradskim vlastima da ni po koju cijenu neće dati da bude uklonjena rampa za automobile i da će je, ako bude trebalo, braniti svojim tijelima.

- Vozići, žičara i ostalo mogu biti samo dodatni sadržaj, ali da bi bio sačuvan mir, tišina, pjesma ptica, idilična atmosfera, između ostalog i bezbjednost pješaka na Banj brdu, rampa mora ostati - izjavio je penzioner Dragan Grmuša, koji, kako je rekao, već dvadeset godina uživa u šetnji Banj brdom.

Kazao je da najbolje zna koliko je ružan osjećaj kada automobil prođe pored šetača i ostavi iza sebe trag dima, ugrožavajući njihovu bezbjednost.

- Sve su nam uzeli u gradu od trotoara do parkova, a sada hoće i ovu oazu na Banj brdu, zbog nečijih sitnih interesa. Zbog toga ću se vrlo rado odazvati protestima, ukoliko do njih dođe, jer vrlo dobro znam kako je kada prolaze automobili i kad ih nema. Rampa mora da bude zaštita nas pješaka i ljubitelja prirode - rekao je Grmuša.

On je dodao da su priče za malu djecu da će uklanjam rampe biti obezbijeđen prevoz samo za starije ljude i one koji nisu u mogućnosti da posjete spomenik, koji odavno propada.

- To su samo floskule da se brinu o starijoj populaciji. Neka se oni brinu o mladima, kojih sve više upražnjava ovu šetnju Banj brdom - kategoričan je Grmuša.

Sandru Jovašević zatekli smo na Banj brdu u nedjelju, po ružnom vremenu kako vozi svoju bebu u kolicima i uživa u čistom vazduhu i prirodi.

- Vozilima ovdje nije mjesto. U slučaju da rampa bude uklonjena, o čemu ne želim ni da mislim, ubijeđena sam da se vozači ne bi pridržavali zabrane saobraćaja. Ne vjerujem da bi bio i jedan koji ne bi poželio da do spomenika na Banj brdu dođe svojim četvorotočkašem - rekla je Jovaševićeva i dodala da će se pridružiti masi ako dođe do protesta zbog uklanjanja rampe.

Uklanjanje rampe na Banj brdu, koju je najavio gradonačelnik Slobodan Gavranović, izazvalo je revolt i kod Jadranke Dimić i Mirka Jovića.

- Bili smo učesnici prošlogodišnje protestne šetnje s namjerom da sačuvamo rekreativnu zonu od uništavanja. Mnogo je mladih i djece koja bezbrižno trčkaraju i to je jedino mjesto gdje roditelji mogu da ih puste, a da ne strepe od vozila. Zato rampa mora ostati - kazali su uglas Dimićeva i Jović.

AREA

Direktor organizacije Inicijativa za poljoprivredu, ruralni razvoj i životnu sredinu - AREA iz Banjaluke Milana Mišić istakla je da bi se uklanjanjem rampe dovela u pitanje zelena oaza mira na Banj brdu.

- Ovakva prirodna i kulturno-istorijska bogatstva treba da budu sačuvana i unaprijeđena, a ne degradirana, kao što je već učinjeno s mnogim prirodnim bogatstvima u RS. Iskreno se nadamo da će nadležne institucije imati sluha za ovo - rekla je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana