Nazive će dobiti 13 ulica u Banjaluci, a nosiće imena boraca i svetitelja

Aleksandar Stojanović
Nazive će dobiti 13 ulica u Banjaluci, a nosiće imena boraca i svetitelja

BANjALUKA - Na narednoj sjednici Skupštine grada Banjaluka naći će se prijedlozi za dodjelu naziva za 13 ulica u tri naselja, a one će nositi imena istaknutih ličnosti iz Prvog i Drugog svjetskog rata, svetiteljima, ali i pripadnicima Vojske Republike Srpske iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

U naselju Petrićevac jedna ulica biće nazvana po Milančiću Miljeviću, komandantu Šeste krajiške brigade koja je 22. aprila 1945. godine trijumfalno umarširala u Banjaluku, oslobodivši je tako od okupacije.

Uz ovu, još 12 ulica iz mjesnih zajednica Motike i Saračica, dobiće nazive - šest ulica na Saračici biće nazvano po stradalim pripadnicima Vojske Republike Srpske iz tog naselja, a među prijedlozima za nazive su Radenko Lolić, Milorad Ninković, Ranko Kosić, Dario Kuzmanović, Milorad Kecman i Jovo Kremenović.

U naselju Motike svoju ulicu dobiće najmlađi kaplar u Prvom Svjetskom ratu Momčilo Gavrić, a ona će se pružati od Ilindanske sve do Miljevačke ulice.

- Uz ovu, ulice u ovom naselju dobiće svetitelji - Patrijarh Pajsija i Matrona Moskovska, dok će tri nove ulice koje se takođe pružaju od Ilindanske dobiti nazive Petrovdanska, Rudine i Vasića put – istakli su iz Gradske uprave.

Šest ulica na Saračici biće nazvano po stradalim pripadnicima Vojske Republike Srpske iz tog naselja, a među prijedlozima za nazive su Radenko Lolić, Milorad Ninković, Ranko Kosić, Dario Kuzmanović, Milorad Kecman i Jovo Kremenović.

U mjesnoj zajednici Petrićevac kažu da prijedlog da ulica bude nazvana po Milančiću Miljević nije potekao od njih i da nisu upoznati s tim da će ulica u njihovom naselju dobiti ime po ovom komunističkom narodnom heroju.

- Nemamo ništa protiv da ulice nose nazive i po pripadnicima JNA, ali mnogo je velikana koji nemaju ulicu u Banjaluci. I u našem naselju je bilo mnogo prijedloga, ali oni nisu ni razmatrani – kazao je predsjednik MZ Petrićevac Zoran Savanović.

Predsjednik MZ Saračica Draško Kremenović kaže da su prijedlozi naziva već dugo na čekanju.

- Problem su bili pravni odnosi koji su kočili dodjelu novih naziva. Riječ je o stradalim pripadnicima VRS iz našeg naselja, a nakon što su odlikovani, stvorila se mogućnost da ulice ponesu njihova imena – kazao je Kremenović.

Dodaje da je većina ulica dobila nazive, ali da se širenjem i izgradnjom novih kuća u ovom naselju prema Motikama pojavilo nekoliko ulica koji faktički nemaju naziv.

 - One dobijaju naziv prema već postojećim, koje se na taj način produžavaju. Ipak, u narednom periodu očekujemo nove prijedloge kako bi i te ulice dobile naziv - rekao je Kremenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana