Navršava se 14 godina od smrti đaka i nastavnice OŠ Petar Petrović Njegoš

Danijela Stokanić
Navršava se 14 godina od smrti đaka i nastavnice OŠ Petar Petrović Njegoš

Banjaluka - Prođe 14 godina od tragedije a bol i tuga su i sada ogromni jer nam naša djeca sve više nedostaju. Danas bi to bili odrasli i obrazovani ljudi sa formiranima porodicama a nama je ostalo samo da ih pamtimo po djetinjstvu i prerano ugašenoj mladosti!

Riječi su ovo neutješnih roditelja nastradalih učenika Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" Vedrane Vidović, Dragane Kondić, Vanje Drekalović i Denisa Kvasnija, koji su se 16. septembra 2001. utopili u blizini Budve. Oni su zajedno sa svojim školskim drugarima tokom  ekskurzije krenuli u obilazak čuvenog ostrva Sveti Stefan ali se brodić "Škorpion 2" prevrnuo.

Zbog njihovog utapanja, nastavnici Jeleni Vidović od bola je srce prepuklo, pa je preminula na plaži dozivajući svoje đake koji su bili u moru.

Na vijesti o tragediji gradom su zavladali nevjerica i bol za tragično izgubljenom djecom a zvono u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš"  je zanijemilo.

Majka stradale Vedrane Vidović, Nasiha kaže da je tuga za kćerkom ogromna, kao i tog tragičnog 16. septembra 2001. kada se tragedija dogodila.

 - Od tada jedva podnosim septembar. Kad god djeca pođu u školu, sjetim se svoje Vedrane. Bol je toliko veliki, da riječima ne mogu opisati. Kad god vidim neku djevojku od 28 godina, koliko bi sad moj čedo imalo da je živo, obuzme me ogromna tuga. Ko zna, da je živa, možda bi danas bila i majka - s teškim uzdahom priča Vidovićeva.

Dodala je da je sin i unuk održavaju u životu, jer je i supruga izgubila davne 1995. godine.

Zauvijek su ostali neutješni i roditelji Vanje Drekalović, otac Velibor i majka Biljana.

- Vrijeme prolazi, a tuga ostaje ista jer nam naše dijete sve više nedostaje. Moja Vanja, kao i sva djeca njenog uzrasta, bila je vesela i poslušna, a ponekad i malo nestašna. Njena tragična smrt napravila je duboke rane na našim srcima, koja nikada neće zarasti - rekao je Velibor Drekalović, dodajući da se mnogo radovala tom nesrećnom odlasku na ekskurziju i druženju sa školskim drugarima.

Roditelji ostalih nastradalih učenika nisu imali snage da pričaju o ovom nesrećnom 16. septembru. Njihovi drugari, koji su bili u kobnim trenucima na brodu kada se prevrnuo, kažu da se i dan-danas sjećaju tragedije, te da nikada neće zaboraviti svoje drugare koji su tad stradali.

Direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš" Đorđa Grajić rekla je da je uprava škole svih proteklih 14 godina u kontaktu sa bližnjima nastradalih, te da se ova tragedija ne smije nikad zaboraviti.

- Dogovorili smo se da i sutra u 11 časova, kao i proteklih godina, posjetimo njihove vječne kuće na Novom groblju, gdje ćemo položiti vijence i zapaliti svijeće za pokoj duša - rekla je Grajićeva.

Brod

Brodić "Škorpion 2", vlasnika Slavoljuba Vujičića, bio je registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu su bila 142 putnika, što je direktno prouzrokovalo njegovo prevrtanje. Vujičić je osuđen na 13 godina zatvora zbog izazivanja nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana