Nastavljena kontrola u banjalučkom „Vodovodu“

SRNA
Nastavljena kontrola u banjalučkom „Vodovodu“

BANjALUKA - Inspekcija rada danas je vršila kontrolu u banjalučkom preduzeću "Vodovod", kako bi bio utvrđen stvaran uzrok nepravilnosti koje se odnose na rad tehničke službe u ovom preduzeću, rečeno je Srni u Inspektoratu Srpske.

Cilj je da se utvrdi da li je problem u nedostatku adekvatnih i kvalifikovanih radnika za rad tehničke službe ili je riječ o propustima rukovodećih struktura, koje ne reaguju blagovremeno na aktuelne probleme, niti nastoje da ih svojim radom preveniraju.

Imajući u vidu obim kontrole, iz Inspektorata su dodali da će ona biti nastavljena u toku ove sedmice, nakon čega će javnost biti upoznata o kompletnoj informaciji.

"S obzirom na trenutne vremenske uslove, kao i to da je na snazi crveno upozorenje na ekstremno visoku temperaturu, neprihvatljivo je da `Vodovod`, kao javno preduzeće čiji je osnovni zadatak snabdijevanje građana vodom za piće, svojim ignorisanjem problema na mreži dovodi u pitanje egzistenciju građana i njihovih domaćinstava", smatraju u Inspektoratu.

Iz Inspektorata su podsjetili da je Republička vodna inspekcija juče izvršila vanrednu kontrolu u banjalučkom "Vodovodu", nakon velikog broja kvarova na vodovodnoj mreži koji su doveli do nestašice vode u nekoliko naselja na području grada Banjaluka, te utvrdila brojne nepravilnosti koje se odnose na rad tehničke službe.

"Tragom informacije da je sa određenim brojem radnika zaključen ugovor o radu suprotno zakonu, izvršiće se provjera njihovog radno-pravnog statusa, a već su utvrđene i znatne nepravilnosti u smislu radnog angažovanja lica koje ispunjava uslove za odlazak u penziju", navedeno je u saopštenju.

Inspektorat Republike Srpske će u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti sve raspoložive mjere kako bi se zaštitio javni interes građana, a to je i osnovno ljudsko pravo na pitku i čistu vodu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana