Nastavljena isplata novca za novorođenčad u opštini Srbac

Danijela Stokanić
Nastavljena isplata novca za novorođenčad u opštini Srbac

Srbac - Naknade za novorođenčad u opštini Srpac ove godine biće prepolovljene, pa će bebe umjesto 500 dobijati 250 maraka, a razlog smanjenja iznosa su velika dugovanja koja su po ovom osnovu nastala prethodnih godina.

 

Predstavnici opštinske vlasti kažu da je riječ o dugu od 83.500 KM koji su naslijedili od svojih prethodnika, a koji je počeo da se gomila krajem 2013. godine, kada je evidentirana svega jedna neisplaćena naknada u iznosu od 500 KM. Godinu kasnije su bile dvije, dok je broj neisplaćenih zahtjeva u 2016. godini iznosio čak 116. Ovaj podatak našao se i u informaciji koja je data na uvid odbornicima Skupštine opštine Srbac na majskoj sjednici, a koja nije dobila podršku skupštinske većine koju čine SNSD i DNS.

Načelnik Odjeljenja za finansije Vladimir Gužvić istakao je

da su ovogodišnje naknade od 250 maraka isplaćene, dok će u skladu sa prilivom sredstava u budžet biti izmirena i zaostala dugovanja iz ranijih godina u iznosu od 500 KM.

Bivši načelnik Srpca Drago Ćirić tvrdi da se dug nagomilao zbog blokade računa, ističući da je po dolasku na vlast prije četiri godine zatekao ukupan dug opštine od 19,5 miliona KM.

- Za svog mandata dug sam smanjio na 15,8 miliona KM. Osim toga, za protekle četiri godine nisam digao marku kredita, dok se aktuelna vlast već zadužuje - rekao je Ćirić.

Odbornica SDS-a Mara Cvijanović-Delević rekla je da je naknada u iznosu od 500 KM bila nerealna, što je rezultiralo velikim brojem neriješenih zahtjeva.

- Na jednoj od prošlih sjednica odobrili smo da se naknada smanji na 250 KM. Iako su nam mnogi zamjerali zbog toga, pokazalo se da je to najrealnije rješenje u ovom trenutku - rekla je Cvijanović-Delević.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević formirao je komisiju koja je u proteklom periodu utvrđivala stanje primljenih zahtjeva i po drugim budžetskim pozicijama, što se takođe našlo u informaciji koja je data na uvid odbornicima.

Iz toga je vidljivo da je prošle godine došlo do prekoračenja isplata pomoći socijalno ugroženom stanovništvu, a utvrđeno je i da su sredstva odobrena bez komisijskog rada, što je slučaj i kod odobravanja pomoći za boračke kategorije.

Odbornik SNSD-a Dražen Stojković istakao je da su posebno oštećeni borci, među kojima su neki dobijali 100, a neki i više od 1.000 KM jednokratne novčane pomoći, bez jasno utvrđenih kriterijuma, odobrenja komisije, niti bilo kakvih zapisnika.

Blokade

Srbac je jedan od rekordera u RS po broju blokada zbog neplaćenih dugovanja, a samo su prošle godine više puta sprovođene mjere prinudne naplate po raznim osnovama.

Posljednja blokada računa ove opštine desila u oktobru prošle godine kada je Poreska uprava RS prinudno naplatila oko 60.000 maraka duga za poreze i doprinose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana