Nastavljena gradnja glavne saobraćajnice u Kuljanima: Asfaltiranjem smanjuju tenzije

Jana Kezić
Nastavljena gradnja glavne saobraćajnice u Kuljanima: Asfaltiranjem smanjuju tenzije

BANjALUKA - Rekonstrukcijom dijela puta od Dvanaeste kuljanske ulice do raskrsnice sa Sedmom kuljanskom ulicom u dužini od 400 metara, gradske vlasti žele da umire mještane, koji su veoma ljuti i žele da obustave saobraćaj zbog nezavršenih radova u Prvoj kuljanskoj ulici.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” predsjednik mjesne zajednice Kuljani Jovica Tomić. Objasnio je da obnova glavne saobraćajnice traje više od godinu, a rok za kraj izvođenja je bio februar ili mart ove godine.

- Situacija nije takva kakvom se predstavlja. Na kraju je urađeno samo 40 odsto i to sve u prvom i posljednjem dijelu ulice, dok je srednji dio, koji je najbitniji, preskočen. Nema čak ni naznaka kada će početi radovi u ovom dijelu, jer očigledno nisu uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose sa vlasnicima parcela - kazao je Tomić.

Sada se, kako priča, odjednom javilo alternativno rješenje.

- Zar nije logično da prvo nastave dionicu koja je rađena i koja je trebalo da bude završena, a ne da poslove preusmjere na novi dio - kazao je Tomić i dodao da ga sve to asocira na potez bez plana i rasporeda. 

On se pribojava da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi ni za 400 metara dionice koju sada prave.

-  Ako jesu riješeni, to je onda odlično i to je dobar potez ako će radovi biti završeni u najskorijem vremenskom roku. Mnogo će nam značiti ta dionica sa trotoarima, jer tim putem djeca idu u školu - kazao je Tomić. 

Da su novi radovi počeli u naselju, kako kaže, čuo je iz medija.

- To govori kakvu saradnju imamo sa Gradskom upravom. Oni dođu i postave tablu da radovi počinju, a predsjednik mjesne zajednice ne zna na kojoj dionici se radovi izvode - kazao  je Tomić. 

On je kazao da predstavnici grada i Savjet MZ nemaju iste prioritete.

- Mi u prioritetima možemo navesti šta hoćemo, ali oni uporno rade nešto deseto. Ako je tako, neka nam bar jave kada krenu nešto raditi - kazao je Tomić.

Među prioritetima su, kako kaže, naveli i gradnju kanalizacione mreže u više dijelova.

- Svjesni smo da je to veliki projekat i da se to ne može preko noći uraditi, ali i taj dio što je trebalo da urade i prikopčaju 150 domaćinstava, oni su prikopčali samo oko 40-50 i to nakon što smo pozvali medije - kazao je Tomić i dodao da nasip za makadamske puteve nisu dobili već tri godine.

Sa druge strane, gradonačelnik Draško Stanivuković je u petak objavio da je u toku rekonstrukcija dionice od Dvanaeste kuljanske ulice do raskrsnice sa Sedmom kuljanskom ulicom u dužini od 400 metara.

- Projekat obuhvata i nastavak rekonstrukcije postojećeg vodovoda, izgradnju nedostajuće oborinske kanalizacije, kao i izgradnju obostranog trotoara. Po završetku ovog značajnog projekta Kuljani će dobiti modernu saobraćajnicu sa dvije kolovozne trake, trotoare i kompletnu podzemnu i nadzemnu prateću infrastrukturu u dužini od 1,6 kilometara - istakao je Stanivuković i dodao da je kroz različite projekte u naselje Kuljane uloženo više od  pet miliona maraka.

Neispunjeno obećanje

Jovica Tomić kaže da je najveći problem što predstavnici grada nisu ispunili obećanje da će biti izgrađeno igralište.

- Otvoren je prvi javni vrtić u Kuljanima i junu je trebalo da izgrade dječije igralište, međutim nisu to uradili i predstavnicima vrtića se nisu javili skoro pola godine  - kazao je Tomić. 

Istakao je da je ružno što djeci uskraćuju igralište.

- Politički potezi su na sve strane, kao i bombastični naslovi, poput toga da je uloženo pet miliona u Kuljane, a to su sve neki njihovi virtuelni milioni i ništa drugo - rekao je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana