Napreduje obnova najstarijeg objekta u centru: Kuća Milanovića vraća stari sjaj

Jana Kezić
Foto: A. Čavić

BANjALUKA - Potpuna obnova najstarijeg objekta u centru grada, kuće Milanovića, svakim danom napreduje, a pri kraju je i rekonstrukcija krova.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, nakon završetka tesarskih i limarskih radova objekat je dobio novu krovnu konstrukciju, a vrijedni radnici postavljaju pokrov.

- Takođe, ugrađena je i kompletna vanjska ali i krovna stolarija, a uskoro će početi i oblaganje krova gipsanim pločama, nakon čega će ovaj dio objekta poprimiti potpuno novi izgled - istakli su iz Gradske uprave.

Kada je riječ o unutrašnjim radovima, kako ističu, završeni su svi radovi na obnovi elektroinstalacija, ali i mašinskih instalacija.

U toku je malterisanje unutrašnjih zidova i izlijevanje glazura, kao i sve neophodne pripreme za postavljanje podnih obloga.

- Nakon kompletne obnove, vrijednosti oko 4,5 miliona KM, kuća Milanovića postaće centar okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija. Ovim će gotovo 100 godina od perioda Vrbaske banovine i bana Tise Milosavljevića Banjaluka dobiti prvi kulturni centar, koji će uz Banski dvor okupljati umjetnike i postati žarište kulture - istakao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

On je istakao da se Banjaluka nalazi u deceniji izgradnje i obnove.

- Pored izgradnje škola, mostova, ambulanti i puteva radi se na obnovi objekata koji imaju izuzetno važan arhitektonski, ambijentalni, ali i istorijski značaj za naš grad - poručio je Stanivuković.

Kako navode iz grada, kuća Milanovića postaće centar okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija. Završetkom obnove biće upotpunjen i izgled nedavno uređenog šetališta.

Kuća bi trebalo da ima nekoliko cjelina, uključujući prostor za mini koncerte/pjesničke večeri, izložbeni (galerijski prostor), biblioteku, prostor za sastanke i  radionice. Takođe, u podrumu objekta predviđeno je da bude smješten kafe-bar te prostor za muzičke događaje, stend ap komedije, pjesničke večeri.

Istorija

Kuća Milanovića jedna je od prvih kuća koje su sagrađene u današnjoj ulici Bana Milosavljevića, a sagradio ju je Savo Milanović davne 1893. godine. U prizemlju kuće bila je trgovačka radnja delikatesnom robom “Ivezić-Koljević” u kojoj su prodavana kvalitetna vina.

Ovo je za grad izuzetno važan objekat i ima arhitektonski, ambijentalni značaj, ali i istorijski značaj s obzirom na to da se nalazi u zoni zaštite i da datira još iz perioda Austro-Ugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana