Nakon 83. godine dvoglavi orao vraćen na Banski dvor

GS
Foto: A. Čavić

BANjALUKA- Dvoglavi orao je nakon 83. godine vraćen na zgradu Banskog dvora, a ono što je posebno jeste što je to učinjeno baš danas na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je tom prilikom podsjetio da je nakon godina okupacije, terora i namjere ustaške ruke da nas ovdje ne bude, skinut dvoglavi orao sa najpoznatijeg zdanja našeg grada.

– Uprkos svemu danas smo ga vratili i on ponosno stoji kao simbol našeg otpora i istrajnosti. Uz nacionalnu zastavu i jedinstvo kao našu nasušnu obavezu, vraćanje dvoglavog orla dokaz je da ni jedan teror niti bilo koja sila ne mogu ugasiti ljubav prema otadžbini i slobodi – istakao je Stanivuković.

Takođe je dodao da dvoglavi orao, zajedno sa novoizgrađenim spomenicima – Centralnim spomen-obilježjem i spomenicima Kulinu banu i Tvrtku I Kotromaniću, jasno svjedoči o našoj dugoj istoriji na ovim prostorima kao i vječnosti onih koji su položili svoje živote za slobodu našeg naroda.

– Danas, kada ponosno stoji visoko na Banskom dvoru, znamo da je ovo više od obnavljanja jednog spomenika — ovo je vraćanje korijenima naše svetorodne dinastije Nemanjića i našem identitetu, ovo je obnavljanje simbola našeg naroda! Neka nam je srećan današnji praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave! – zaključio je gradončelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana